Wat hebben wij toch met misdaad? De meeste mensen komen er in hun leven helemaal niet mee in aanraking, zeker niet met de zware misdaad. Veel heftiger dan dat je fiets gestolen wordt, wordt het meestal niet. Maar films, podcasts en boeken met zware misdaden vinden we om te smullen.
Misschien komt dat juist wel door onze veilige situatie: we proberen ons voor te stellen hoe het is om niet veilig te zijn en kunnen daarbij griezelen, juist omdat we weten dat we knus op te bank zitten en dat het niet waarschijnlijk is dat er rampen zullen gebeuren.
Veel misdaadseries (films/boeken) hebben het perspectief van degene die het moet oplossen: die moet de juiste aanwijzingen opmerken en op een of andere manier de misdadiger een beetje begrijpen zodat hij/zij hem een stap voor kan zijn. De lezer/kijker/luisteraar kan meedenken en zo de indruk krijgen dat hij of zij de misdaad ook een beetje mee oplost. De laatste jaren is er ook altijd een tweede verhaallijn: die van het persoonlijke leven van de commissaris of de detective: die moet ook nog kinderen opvoeden of zijn of haar relatie goed weten te houden.
Verhoeven Brigade
Bij de serie Verhoeven Brigade is het al niet anders: aan het begin maken we kennis met een forse misdaad en met de dreiging van meer misdaden. Camille Verhoeven moet met zijn team de dader te pakken zien te krijgen en voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.
Camille Verhoeven is een kleine man (1.45 meter). Hij is vaak aan het tekenen en voor dat schetsen moet je natuurlijk scherp waarnemen. In het eerste deel, Rosie, maakt hij in het begin kennis met Jean-Claude Madeval, die hij zal opnemen in zijn team.
Verhoeven heeft sinds vijf maanden een relatie met Irene. Dat doet hem ook wel eens twijfelen: mag hij, een man met het lichaam van een jongen, wel houden van een vrouw die zo mooi en grappig is? Irene zal een nog grotere rol spelen in het tweede deel, Irene, waarin de relatie al wat verder is: Irene is dan zwanger.
Dan dreigt zijn vrouw, juist nu ze kwetsbaar is, slachtoffer te worden. De persoonlijke verhaallijn wordt daarmee goed in de verf gezet. Daarmee wordt er nadrukkelijk een beroep gedaan op de empathie van de lezer en die gaat graag met het verhaal mee.
Team
De andere leden van de Verhoeven Brigade zijn Louis Mariana en Armand. Het zijn eigenzinnige karakters en ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. De teamleden verschillen onderling, maar zijn loyaal aan elkaar en versterken elkaar. Het wat merkwaardige team werkt goed in de strip.
Het is niet nieuw om van een bijzonder stel een team te vormen. In de strip kennen we dat van bijvoorbeeld Bruno Brazil, maar er zijn veel meer voorbeelden te geven. Ook de tv-serie The A-team zal menigeen nog kennen en anders wel de serie Arne Dahl, die op Netflix te zien is.
Spannend
De verhalen zijn spannend: er hangt gevaar en dat moet bezworen worden. Je hebt het idee dat het team dichter bij de oplossing komt, maar de kans bestaat dat het viertal er toch niet helemaal de vinger achter krijgt of domweg te laat komt. Aan de ene kant heb je als lezer het vertrouwen dat het allemaal goed zal komen, maar je vertrouwen wordt wel op de proef gesteld.
Het scenario van de strips is gebaseerd op romans van Pierre Lemaitre. Zijn naam is niet nieuw binnen de stripwereld. Eerder schreef ik over Tot ziens daarboven en De kleuren van de brand, twee uitstekende strips waarvoor Lemaitre het scenario leverde. Hij staat garant voor een goed verhaal.
Pascal Bertho is de scenarist en de tekeningen zijn van Yannick Corboz. Bertho kennen we van Kérioth, Endurance en Zeven piraten, Corboz van het vierluik Moordenaar op maat. Vergeleken daarmee lijkt de stijl iets zwieriger en iets soepeler te zijn.
Hoewel de verhalen een zekere grimmigheid hebben, is de toon vrij licht en er zit genoeg humor in de teksten. Dat maakt het geheel tot een plezierige leeservaring: een verhaal dat hecht in elkaar zit en waarvan je graag wilt weten hoe het afloopt, een onderhoudende manier van vertellen, toegankelijke tekeningen en een zekere vriendelijkheid ten opzichte van de lezer.
Dat betekent dat je je met de verhalen van de Verhoeven Brigade prima kunt vermaken. Degelijke strips, goed gemaakt, die je graag achter elkaar uit leest en waarin je na afloop ook nog eens rustig kunt bladeren om terug te kijken naar bijvoorbeeld goed getroffen expressie op de gezichten.
De albums zijn mooi uitgegeven door Silvester, met als extraatje een afbeelding op de binnenkant van de stofomslag.
Uit: Rosie |
Uit: Irene |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten