vrijdag 12 november 2021

Schrijven over podcasts



Er is een tijd geweest dat ik nagenoeg elke week over podcasts schreef. Toen ik over meer dan honderd podcasts iets gezegd had, zette ik ze allemaal op een rijtje. Intussen zullen het meer dan tweehonderd podcasts zijn. 

Maar er kwam de klad in. Op 12 mei van dit jaar schreef ik voor het laatst over drie podcasts: De Nieuwe Contrabas podcast, Links Richten en Scheppingsdrift. Je vindt het stukje hier. Twee van die drie podcasts volg ik nog steeds overigens. 

Het zal de examendrukte wel geweest zijn, die me weghield van het toetsenbord. Tenminste wat betreft de podcasts. Intussen ben ik wel blijven luisteren op een manier die sommigen manisch noemen, maar ik zou liever zeggen dat ik graag wat leer. 

Op 22 juli schreef ik onder het kopje 'Podcastpauze' dat het er niet van kwam. Ik noemde podcasts waar ik toen naar luisterde (maar niet over schreef). Sommige daarvan staan me nog levendig bij.

Intussen is het van schrijven over podcasts nog steeds niet gekomen en hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt, ook omdat ik niet meteen weet of ik wel of niet over een bepaalde podcast heb geschreven. Dat moet ik dus opzoeken. En sommige podcasts vond ik heel mooi, maar als het al weken of zelfs maanden geleden is dat je de laatste aflevering ervan beluisterde, wordt schrijven erover lastig. 

Daarom ga ik het anders doen. De discipline van wekelijks over drie podcasts schrijven kan ik wellicht niet opbrengen, maar ik wil wel geregeld podcasts noemen. Dat zal een beetje uit de losse pols zijn en soms met een slagje om de arm als het lang geleden is dat ik naar de podcast luisterde. 

Ik ga proberen om steeds een paar podcasts te noemen die qua onderwerp iets met elkaar te maken hebben: muziek, literatuur, geschiedenis, verhalende podcasts, misdaad, cabaret/comedy, wetenschap. Bijvoorbeeld. Daarbij kunnen ook podcasts zijn waarover ik al eerder schreef. Sommige podcasts ben ik blijven volgen en in de loop van de tijd heb ik soms een ander oordeel gekregen.

De komende tijd ga ik lijstjes en groepjes maken en daarna laat ik weer van me horen. Vooruit, alvast een tip: Sisyphus, over bergbeklimmers. Daar had ik niet op voorhand affiniteit mee, maar ik heb zeer geboeid geluisterd. 


Wat betreft de foto: die heeft niets met podcasts te maken, want ik lees een boek van Oek de Jong. Maar het is de enige foto die ik heb van mezelf met een koptelefoon op. Geloof ik. Hij is van september 1985.



3 opmerkingen:

  1. Hoe krijg je het voor elkaar om zo veel boeken te lezen, zo veel podcasts te luisteren en ook nog een baan te hebben?!
    En waar ik nog nieuwsgieriger naar ben, is wanneer luister je deze podcasts? Ik doe dat voornamelijk tijdens mijn dagelijkse ommetjes (kom ik mijn huis nog eens uit met al dat thuiswerken) en tijdens het spelen van simpele computerspellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is woekeren met de tijd, Niek. Geen tv kijken helpt al heel wat. Podcasts luister ik op de weg van en naar mijn werk, tijdens het boodschappen doen of het opmaken van mijn bed en tijdens het koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat tv-kijken is inderdaad wel een tijdslurper.
    Podcast luisteren tijdens bed opmaken is ook een slimme. Jij bent wel heel efficiënt.

    BeantwoordenVerwijderen