donderdag 18 november 2021

Moordenaar op maat, deel 3 en 4 (Lupano / Corboz)


In mei schreef ik over deel 1 en 2 van de strip in vier delen Moordenaar op maat. Intussen zijn deel 3 en 4 uit. Centrale figuur is Viktor, die van een straatjongen in een andere stand terechtgekomen is, als gevolg van een plannetje van twee jongeren met veel geld: Alec en Klement. In deel 2 heeft Viktor zijn lot in eigen hand genomen, wat ellende in zijn omgeving heeft veroorzaakt, maar voorlopig redt hij wel zichzelf. Het is 1900 en het is een roerige tijd. 

Wereldtentoonstelling

In deel 3 en 4 verplaatst het verhaal zich van Wenen naar Parijs, waar de Wereldtentoonstelling gehouden wordt. Dat moet indertijd een geweldige happening geweest zijn. De tentoonstelling was er van april tot november en in die tijd waren ook nog de Olympische zomerspelen in Parijs, waar voor het eerst vrouwen aan deelnamen. In totaal kwamen vijftig miljoen mensen naar Parijs om al het moois te bekijken. 

Veel nieuwe technologie was er te bewonderen: Diesel demonstreerde de eerste dieselmotor, de eerste metro reed er en er was een straat van de toekomst, een elektrisch rolpad van meer dan drie kilometer. Ook Viktor is in Parijs. Hij is daarheen gegaan met Klement, die in een rolstoel is beland. Maar anarchisten hebben de tentoonstelling ook op het oog en plannen een aanslag. Zal een bloedbad te voorkomen zijn?

De personages uit de eerste twee delen keren terug in deel drie en vier en elk heeft zijn eigen plannen. De een droomt van een leven in Amerika, de ander wil de maatschappij omverwerpen en er is natuurlijk ook liefde in het spel. 

Als in naturalistische romans

Net als in deel 1 en 2 spelen de standsverschillen een rol. Zoals mijn vader wel eens zei: 'Heb je geld, dan doe je wonderen. Heb je 't niet, dan is het donderen.' Maar eigenlijk heeft elke stand zijn eigen problemen. Op de cover van deel 3, Schuldige verlokkingen, zien we Lena, een jonge vrouw uit de hogere stand, aan de rand van het water. Zij zal een poging tot zelfmoord doen.

Lena is een personage dat erg doet denken aan naturalistische romans uit die tijd, zoals Van de koele meren des doods en Eline Vere. Ook in deze twee delen is de tijdgeest weer goed gevangen: de sfeer van het begin van de twintigste eeuw komt je tegemoet tijdens het lezen. 


In deel 4, Gruwelijke geliefden, volgt de ontknoping, met de uiteindelijke confrontatie tussen Viktor en Alec. Je zou kunnen zeggen dat Alec alles in gang heeft gezet en dat Viktor alles te danken of te wijten heeft aan Alec. Viktor ziet het kwaadaardige, het duistere van Alec en dat wil hij hem zeker betaald zetten. 

Afgerond

De plot zit goed in elkaar en alle lijntjes worden netjes afgehecht. Aan het eind van deel 4 heb je het idee dat alles ook echt afgerond is. Misschien is me dat allemaal net iets te netjes, komen te veel dingen op hun pootjes terecht. Dan sluipt er iets zoets in het verhaal, wat het in al die delen niet heeft gehad. Van mij had het toch nog iets meer mogen knarsen, vooral ook omdat Wilfrid Lupano steeds oog heeft gehad voor de rafelranden. 

De tekeningen blijven goed, maar het lijkt wel of er in deel 4 enige haast in geslopen is. Op sommige pagina's heeft Yannick Corboz de decors wat eenvoudiger gehouden en zijn er minder detailleringen in de tekeningen aangebracht. Misschien zit daar een bedoeling achter, maar ik heb de indruk dat er op die pagina's minder te zien is, er minder uitgepakt is, er minder blijk is van aandachtig tekenwerk. 

Moordenaar op maat is een interessante serie, omdat die een blik geeft in een andere tijd, op een manier die me historisch juist lijkt. De personages in het verhaal zijn boeiend, het verteltempo is hoog genoeg en het gegeven is niet alledaags. De vier delen heb ik met plezier gelezen. 

Serie: Moordenaar op maat
Deel 3: Schuldige verlokkingen
Deel 4: Gruwelijke geliefden
Scenario: Wilfrid Lupano
Tekeningen: Yannick Corboz
Inkleuring: Catherine Moreau / Yannick Corboz
Uitgever: Silvester Strips
's-Hertogenbosch 2021, 56 blz. per album; €8,95

Op een feest van Klement (deel 3)

uit deel 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten