dinsdag 16 november 2021

Wynona. Als de beer ontwaakt (Hans van Oudenaarden)


Het begin van het eerste deel van de strip Wynona, Als de beer ontwaakt, verplaatst ons naar een stad in Amerika. Het is nacht en het is geen al te beste wijk: de muren zijn beklad met leuzen en ratten lopen over de straat. Een man zoekt struikelend zijn weg en staat ineens oog in oog met een beer. Dan herneemt de man, die ook de verteller is, zich: 'Maar nu sla ik een paar dingen over. Het is een goed verhaal. Laat ik het goed vertellen...' Dan volgt de voorgeschiedenis.

De man blijkt Dan Favreau te zijn. Hij zit in een kantoor, waar hij altijd de drankfles bij de hand heeft. Dat doet denken aan de setting van de Netflixserie Jessica Jones. De man blijkt advocaat te zijn. Zijn hulp wordt ingeroepen door een jonge vrouw, Wynona Whitehorse. Haar vriend Tobarth Reeves zal waarschijnlijk over twee dagen ter dood veroordeeld worden. Zijn advocaat heeft zich de week ervoor zomaar teruggetrokken en Reeves heeft een nieuwe raadsman nodig. 

Dan Favreau kent Tobarth Reeves en ze lijken ook nog als twee druppels water op elkaar. De stripmaker, Hans van Oudenaarden, heeft blijkbaar iets met dubbelgangers, want in zijn stripreeks Rhonda speelt dat ook een rol. Wynona is overigens zangeres. Net als Rhonda leeft ze in de showwereld. Verder kan Dan zich, door zijn drankgebruik niet altijd goed herinneren wat er nu gebeurd is. Ook geheugenverlies komt voor in Rhonda, al zijn de omstandigheden daar anders. 

De flaptekst verraadt Tobarth Reeves door Dan als zijn grootste vijand wordt beschouwd, maar dat is in de strip nog niet meteen duidelijk. Wel dat ze een verleden hebben. 

Vragen

Na een bladzijde of acht zit je als lezer al met heel wat vragen: je wilt weten hoe dat verleden van de twee mannen geweest is. Ze gingen als broers met elkaar om en hoe zijn ze dan elkaars vijand geworden? Waarom wacht Reeves een veroordeling waarbij waarschijnlijk de doodstraf wordt uitgesproken? En wat doet die beer in het verhaal?Vragen zijn altijd goed om een verhaal op gang te helpen en Als de beer ontwaakt krijgt dan ook meteen veel vaart. Al gauw blijkt dat het zich afspeelt in een mogelijk nabije toekomst: de coronacrisis is achter de rug en er is een digicalyps geweest, waardoor computers en smartphones onbruikbaar zijn geworden. Dat heeft natuurlijk tot onrust en angst geleid. Iedereen blijkt bang te zijn voor Tobarth Reeves. Dan is er ook nog een groep native Americans die rebelleren en het continent willen terugveroveren. Ze rijden rond op motoren en worden geleid door een andere jonge vrouw, Tani Becenti. Zij blijkt het zusje van Wynona.

Complex

Eigenlijk wordt in dit eerste deel de toestand steeds gecompliceerder. De vragen vermenigvuldigen zich, vooral ook als de beer in Dan ontwaakt. Vindt er echt een transformatie plaats? Is het de drank die hem parten speelt? Hij realiseert zich niet altijd wat er met hem gebeurt. 

De verhaallijn blijft redelijk helder, zodat je als lezer aangehaakt blijft, maar aan het eind van het deel zijn er vooral onbeantwoorde vragen. Dit eerste album is interessant, het leest lekker weg en het is goed getekend, maar het is echt wel een eerste deel van een reeks, dat niet helemaal op zichzelf staat. Een opmaat naar alles wat nog gebeuren moet. Aan de ene kant geeft dat een onbevredigd gevoel, aan de andere kant verheug je je op de volgende delen, waarin nog veel te gebeuren staat. 

Soepele tekenstijl

Er is veel actie in dit album en daarbij past de soepele tekenstijl van Hans van Oudenaarden uitstekend. Personen hebben altijd een natuurlijke houding, de gezichtsuitdrukkingen zijn sprekend zonder overdreven te zijn en altijd is er dynamiek. 

De inkleuring is aangepast aan de sfeer. Veel grijsblauwe nachtscènes, ook passend bij de duistere kant van het verhaal; in de club waar Wynona zingt, overheersen de rode kleuren; er er zijn ook passages waarin juist meer geel wordt gebruikt: opkomende zon, het jasje van Wynona, de kleur van de weg. 

Wynona en Dan rijden in een oude auto. Dat brengt de sfeer van Amerikaanse films in de strip. Hoewel het verhaal zich dus een beetje in de toekomst afspeelt, ruikt het ook naar het verleden, waardoor er een soort tijdloosheid ontstaat, of een tijd die niet ingebed hoeft te zijn in de werkelijke tijd maar op zichzelf staat. 

Personages

De personages zijn interessant, vooral de hoofdpersoon Dan Favreau, die uit zijn lethargie gehaald wordt, als een beer uit zijn winterslaap. Tot nu toe heeft hij alleen aan zichzelf gedacht en misschien doet hij dat nog wel: een paar dagen in actie komen, je inzetten voor een waarschijnlijk verloren zaak, geld incasseren en weer wegwezen. Maar iets in hem maakt dat hij ook betrokken is en dat hij niet kan terugvallen op zijn oude routines. Hij herkent zichzelf niet en weet niet wat er allemaal in hem leeft. 

Met Dan Favreau willen we wel verder, evenals met Wynona, die een mooi tegenwicht vormt. De glans van de jeugd, tegenover de uitgedoofdheid van Dan. Mogelijk komt Dan mede in actie doordat hij nog wat uit het verleden recht te zetten heeft. 

Er is veel om over te speculeren, maar hoe het allemaal in elkaar zit, weten we pas bij het volgende deel, dat hopelijk niet al te lang op zich laat wachten. 

Reeks: Wynona
Deel 1: Als de beer ontwaakt
Tekst en tekeningen: Hans van Oudenaarden
Uitgeverij: L
Oosterhout 2021, 48 blz. € 9,95 softcover 
ook beschikbaar als hardcover (€ 19,95) en als luxe uitgave (€ 49,95, 64 blz.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten