dinsdag 18 december 2018

De beste boeken van 2018


December: lijstjestijd. Zoals gebruikelijk plaats ik hier de lijstjes van het jaar: de beste boeken die ik gelezen heb, de beste die ik niet gelezen heb en de beste strips. De poëzie sla ik dit jaar over. Te weinig bundels gelezen. Ben wel in enkele bundels begonnen, maar ik kom er niet doorheen. Het ligt ongetwijfeld aan mij.

Vorig jaar publiceerde ik een lijstje met de tien beste boeken die ik niet gelezen had. Dat is meestal een goed geheugensteuntje bij de aankoop van boeken. Het boek van Verbogt ligt intussen op de stapel met 'Te lezen', twee andere boeken staan in het lijstje met de beste boeken van dit jaar. Ze zijn van vorig jaar, maar ze horen tot dit leesjaar.

Ik heb de neiging om vooral recente boeken in die lijst op te nemen. Dus niet Het glinsterend pantser van Simon Vestdijk of Debielen en demonen van Willem Brakman en ook niet De samoerai van Shusaku Endo. Wel met plezier en bewondering gelezen, overigens.

Uiteindelijk kwam ik tot deze lijst:
1. Annet Schaap, Lampje (recensie)
2. Jan Vantoortelboom, Meester Mitraillette (recensie)
3. Nina Polak, Geluk is een groot woord (recensie)
4. Esther Gerritsen, De trooster (recensie)
5. K. Schippers, Straks komt het (recensie)
6. Tommy Wieringa, De heilige Rita (recensie)
7. Tjerk de Reus, Ad den Besten, deelbiografie 1923 - 1955 (recensie)
8. Peter Terrin, Monte Carlo (recensie)
9. Joris van Casteren, Het glas van Casanova (recensie)
10. Elly Biesters, Ongemakkelijke mensen (recensie)

De romans van Vantoortelboom en Terrin zijn van 2014, maar ik vond dat ik ze nog wel in mijn lijst mocht smokkelen. Het boek dat eigenlijk ook in mijn lijst had moeten staan, heel hoog, is het Burn-out dagboek van Maaike Hartjes, maar dat komt in de lijst met beste strips.

Enkele boeken vielen af, omdat ik me tot tien boeken moest beperken, maar ik genoot ook zeer van boeken als Raadselvader van Jolande Withuis, Heel de tijd van Leo Pleysier en Mazzel tov van Margot Vanderstraeten. En van het jeugdboek 67 seconden van Jason Reynolds.

In het lijstje is ook non-fictie opgenomen: de boeken van De Reus en Van Casteren. Omdat ik vond dat het toch overwegend een fictielijst moest blijven, vielen Oorlogsenthousiasme van Ewoud Kieft en Voedingsmythes van Martijn Katan af.

Vorig jaar stonden deze boeken in mijn lijstje met de beste boeken.
Ook toen stond er een wat ouder boek in de top drie: van Stefan Hertmans. De andere twee podiumplaatsen waren toen voor Maarten van der Graaf en Marjolijn van Heemstra.


De beste boeken van 2018 die ik niet gelezen heb, vind je hier
en hier de beste strips van 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten