vrijdag 14 december 2018

Podcast: Oordop, een podcast over podcasts



Voor wie zich wil oriënteren op het aanbod aan podcasts is Oordop een mooi begin. Er zijn op het moment dat ik dit typ zeventien afleveringen beschikbaar. Daar kwam ik nog niet zo lang geleden achter en ik heb in enkele weken tijd ze alle zeventien beluisterd.

Dat is overigens geen straf, want Oordop luistert lekker weg en de afleveringen zijn ook niet zo lang: zo'n twintig minuten.

Interview

In elke aflevering is er een kort interview met een Vlaamse of Nederlandse podcastmaker. Het interview is in twee delen geknipt. Omdat een aflevering van Oordop niet zo lang is, is het interview ook vrij kort. Soms is dat lang genoeg, omdat je toch wel een indruk van de behandelde podcast krijgt, soms is de tijd echt aan de korte kant. Maar misschien maakt dat juist de nieuwsgierigheid naar de podcasts groter.

De nadruk ligt op podcasts uit Vlaanderen, wat niet zo vreemd is: dat is ook de thuisbasis van de podcastmakers. Veel van die podcasts (Relaas, Zwijgen is geen optie, Bob, Palaver, Iemand, Mijn gedacht, De bende van het boek) waren mij bekend en over sommige zal ik zeker nog eens schrijven. Andere (Filmenzo, Vuile lakens, Oordeur, Check Dees, De volksjury) kende ik niet en soms zelfs niet van naam.

Podclash

Elke aflevering begint met een 'Podclash': twee podcasts worden met elkaar vergeleken. Soms wordt er een voorkeur voor een van de twee uitgesproken, soms worden alleen maar typeringen gegeven. We krijgen fragmentjes te horen, zodat we ons nog beter een beeld kunnen vormen.

Er werden bijvoorbeeld twee podcasts over bier genoemd: Strange Brews en The Beerists Podcast. Bij de laatste worden steeds vijf biertjes geproefd en aan het eind van het uur is dat ook duidelijk aan de proevers te merken. Tenminste in het fragment dat we konden horen. Het klonk gezellig.

Veel van de behandelde podcasts zijn Amerikaans. Daar is het aanbod zo groot, dat het goed is dat er af en toe iemand tips geeft.

Dr. Pod

Het interview wordt onderbroken door Dr. Pod, die een vraag van een luisteraar behandelt. Meestal vraagt zo'n luisteraar om tips: podcasts in het Frans, over poëzie, over moeders, audiowandelingen.  Soms ook zijn het technische vragen, bijvoorbeeld 'Wat heb je nodig om een podcast te maken?' De tips behelzen vaak zowel Nederlandstalige als Engelstalige podcasts.

Aan het eind van het interview wordt de gast gevraagd om nog wat tips te noemen, podcast die de podcastmaker zelf beluistert. Ook daarbij worden zowel Engelstalige als Nederlandstalige voorbeelden genoemd. Zeker als een podcast vaker wordt genoemd (This American Life, Heavyweight) krijg je toch de neiging die eens op te zoeken.

Makers

Over de makers kan ik niet zo veel vinden. Voor zover ik weet, zijn het studenten uit Gent, maar corrigeer me gerust als dat niet klopt. Ze doen de presentatie ontspannen en stellen goede vragen. Ik hou erg van Nederlands met een Vlaamse tongval, dus ik luister bij voorbaat al met enige sympathie. De mix van zaken die nieuw zijn en podcasts die je herkent is aangenaam. Wel speelt er tijdens de gesprekken steeds een achtergrondmuziekje. Dat had van mij achterwege gelaten mogen worden.

Mijn ervaring is dat er zoveel interessante podcasts zijn, dat het ook wel eens ontmoedigend kan zijn: je kunt nu eenmaal niet alles beluisteren. Maar wie nog tijd over heeft, zal waarschijnlijk in Oordop een aangename gids in podcastland vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten