woensdag 12 augustus 2020

Jump Nr. 1

 

Vroeger waren strips bij voorbaat kinderlectuur. Strips moesten ook eigenlijk niet zo serieus genomen worden en ze hoorden bij de lage cultuur. Er waren waarschuwende stemmen, die beweerden dat het lezen van strips maar zou afhouden van het lezen van 'echte' boeken en nog meer slechte invloeden zou hebben. De Stripmaker des Vaderlands is nu juist actief om strips het onderwijs in te krijgen, juist in het kader van leesbevordering. 

Overijsselsch Dagblad, 5 mei 1948

De kinderen van toen zijn de (oudere) volwassenen van nu en de strips zijn meegegroeid met de verouderende doelgroep. Een groot deel van de striplezers is volwassen. 

Iets soortgelijks hebben we gezien in de popmuziek: die was bedoeld voor wie toen nog 'teenagers' werden genoemd. Ik herinner me een interview met een nog piepjonge Mick Jagger, die vertelde dat hij nog een paar jaar door zou gaan, maar dat het dan wel bekeken was. The Rolling Stones treden nog steeds op en ze hebben nog steeds publiek, net als bijvoorbeeld Bob Dylan. 

Bij de popmuziek zagen we ook een tegenbeweging. De top-40-muziek kreeg een jonger publiek. Het zal in de tijd van Britney Spears en The Spice Girls zijn geweest dat juist kinderen in de basisschoolleeftijd aangesproken werden door de nieuwe popmuziek. 

Jonge lezers

Het is goed dat er ook bij de strips recent aandacht is voor de jongere lezers. Een tijdje terug besprak ik het tijdschrift Brul! en nu is er alweer een nieuw stripmedium voor kinderen: Jump. De hoofdredacteur is een tienjarige jongen, Tim. Voor de buitenwereld lijkt dat misschien een publiciteitsstunt, maar Tim bemoeit zich wel degelijk met wat er in zijn tijdschrift komt. Bovendien verkeert hij in een omgeving met veel strips, kent hij er veel en  neemt hij zijn taak serieus. 

In het eerste nummer schrijft hij niet alleen het voorwoord, maar interviewt hij ook John Flanagan, schrijver van de reeks De grijze jager. Het interview is in stripvorm te lezen. Stripmaker des vaderlands, Margreet de Heer, combineert screenshots van het interview met tekeningen van wat er besproken is. Zo leest het interview een beetje als een strip. Het lijkt me dat op die manier een interview voor kinderen makkelijker te lezen is dan wanneer het alleen maar uitgeschreven is. 

Tim geeft ook tekentips. In dit eerste nummer legt hij uit hoe je een grijze jager moet tekenen. 

De naam van het tijdschrift is ontleend aan de gelijknamige strip van Charel Cambré. Dit eerste nummer start met een verhaal ('Zwijgen en trappen'), voorafgegaan door een interview van Tim met Cambré, en op de achterkant staat Jump als gag, een verhaaltje van een enkele pagina. Dat is intussen traditie bij veel tijdschriften. We hadden (en hebben) dat ook bij bijvoorbeeld Sjors en Eppo. 

Poster

Midden in het blad zit een poster met daarop de hoofdpersonages van Jump. Op de achterkant staan advertenties, zodat je toch alle strips overhoudt als je de poster eruit haalt. Meteen moest ik weer denken aan mijn jongenskamer, waarin niet alleen pop- en voetbalposters hingen, maar ook affiches van striphelden als Ringo en Guust Flater. 

Jump telt 48 pagina's, mooi, zwaar papier, goed gedrukt. De inhoud is een mix van oud en nieuw. Het album De koddige kater van Suske en Wiske wordt in afleveringen opnieuw gepubliceerd, maar wel voorafgegaan door een interview van Tim met Helena Vandersteen. Verder zullen bijvoorbeeld Boes, Kort en triest en Peer de plintkabouter voor sommigen oude bekenden zijn. 

Er zijn ook enkele strips die ik nog niet kende: Darius, de min-of-meer-prehistorische dinosaurus en Mythos. Maar ik ben dan ook geen kenner (wel een liefhebber) en misschien maak ik mij met vorige zin nogal belachelijk. 

Divers

De stijlen van tekenen zijn heel divers: van Margreet de Heer (Het dagboek van Stella) tot Hein de Kort (Jean Pierre). Het lijkt me zonder meer goed om kinderen in aanraking te laten komen met een diversiteit aan soorten strips en zo te laten zien dat je je niet in smaak hoeft te beperken. Verder heb ik de indruk dat de strips zowel voor jongens als meisjes aantrekkelijk zijn. 

Voor de volledigheid noem ik nog: Inspecteur Netjes, BeterMan, Timo, Beestjes, een puzzel en Frikken. Die laatste strip vond ik niet zo leuk, maar misschien denkt de doelgroep daar anders over. Verder wordt er in elk nummer een album voorgesteld in Jump's album van de maand. 

Jump is een mooi initiatief, waarvan we hopen dat het levensvatbaar zal blijken. Wie nieuwsgierig is geworden kan een jaarabonnement nemen of een proefabonnement (vijf nummers voor € 15,-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten