Als de hoofdrollen in een strip gespeeld worden door meisjes, noemen we het meestal een meisjesstrip. Dat zal wel te maken hebben met het feit dat iemand die lijkt op de hoofdpersoon zich er het gemakkelijkst mee kan identificeren. Noodzakelijk is dit niet. In de literatuur kun je je ook identificeren met bijvoorbeeld de moordenaar Raskolnikov in Schuld en boete (of Misdaad en straf) van Dostojevki.
Gezien de hoofdpersonen zou je de strip De zusjes Duizendblad een meidenstrip kunnen noemen. Maar wat is er verder zo typisch meisjesachtig aan? Wie hier antwoord op geeft (bijvoorbeeld de inkleuring met vrij zachte kleuren), maakt zich eigenlijk al schuldig aan het opdelen in hokjes. Bovendien gaat het er niet om of dit eerste deel van de reeks, De droom van Sarah, een goede meisjesstrip is, maar of het een goede strip is.
Verhaal
Het verhaal, geschreven door Di Gregorio, zit in ieder geval goed in elkaar. Drie zusjes, Sarah, Cassiopeia en Lucy, wonen bij hun moeder. Sarah is de oudste en die vindt dat ze daarom veel mag bepalen; Cassiopeia is kunstzinnig en romantisch; Lucy houdt van dieren, vooral van katten. Met die dieren kan ze goed communiceren en zelf loopt ze ook het liefst rond met iets katachtigs in haar kleding: een haarbeugel met kattenoren, een kattenrugzak of een kattenonesie.
Sarah wordt gekweld door dromen, waarin kwallen voorkomen. Ze heeft heel vaak deze droom en ze heeft het idee dat die haar wat wil zeggen. Daarnaast hebben de meiden voorgenomen hun moeder met moederdag een fotoboek te geven. Ze gaan rommelen op zolder en vinden informatie over moeder die ze daarvoor niet kenden. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan en te gaan spitten in het verleden van moeder. Uiteindelijk blijkt dat verleden iets te maken te hebben met de droom van Sarah.
Als lezer zit je meteen in het verhaal: de geheimzinnige droom, de stukjes uit de werkelijkheid die daarmee corresponderen, de geheimen die moeder blijkbaar heeft en haar soms verdachte gedrag: je wilt weten hoe het nu zit. Daarnaast loopt het ook niet allemaal even soepeltjes tussen de zussen. Er zijn wat onderlinge irritaties die de samenwerking bemoeilijken.
Tijdloos
Verder kom je terecht in een wereld die tijdloos lijkt te zijn: een plaatsje met oude huizen, waarin de eeuwen zich tonen in het ruwe hout van de balken op zolder. Dat heeft een zekere schattigheid, maar je merkt dat er ook een duistere kant aan zit. De natuur is ook intrigerend: een eeuwenoude boom in een tropische tuin die eigenlijk niet meer toegankelijk is.
Sfeervol, romantisch en tegelijk zit er een onveilig kantje aan. De strip deed me een beetje denken aan Het dagboek van Cerise, maar ik vind het verhaal van De zusjes Duizendblad net iets pittiger en ook wat geheimzinniger. Bij beide strips zijn in de tekeningen de manga-invloeden goed te zien, vooral door de grote ogen. Die zijn innemend, maar Sarah kan er ook boos mee kijken.
De terugkerende droom was me net iets te zweverig, maar voor de gang van het verhaal was die wel belangrijk. De ontknoping is nogal plotseling: de meisjes hebben heel wat aanwijzingen verzameld en dat vertelt moeder hoe het zit. Dan is het raadsel probleemloos opgelost. Het wordt dan nog wel mooi afgemaakt met een soort afscheid van de droom, die nu niets bedreigends meer heeft.
Tekeningen
De plaatjes hebben geen kaderlijnen, waardoor ze minder contrasteren met de achtergronden. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in de dromen zijn de hoeken van de plaatjes afgerond. Verder is de inkleuring in vrij zachte kleuren, zonder helemaal weg te zweven in de pasteltinten. Er blijft genoeg pit zitten in de inkleuring.
De zusjes Duizendblad is een leuke strip. Laten we die niet alleen aan de meisjes overlaten. Ook jongens willen weten wat er nu met de moeder van de zusjes aan de hand was.
Serie: De zusjes Duizendblad
Deel 1: De droom van Sarah
Scenario: Di Gregorio
Tekeningen: Barbucci
Uitgever: Dupuis
z.pl. 2020, 72 blz. € 8,50; softcover
Hoi Teunis, ik neem aan dat de prijs van 850 euro niet klopt, dat lijkt mij een beetje duur voor een strip. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderenDank voor je scherpe blik, Erik. Voor dat geld kun je honderd albums kopen. Rechtgezet!
BeantwoordenVerwijderen