vrijdag 2 maart 2018

Ravian en Laureline integraal deel 9 en 10 (Mézières & Christin)


Al eerder heb ik op deze plaats verklaard dat science fiction niet mijn eerste keus is. Maar van tijd tot tijd pak ik er toch graag iets van mee en bij sommige stripseries laat ik mijn reserves al gauw varen. De strips over Ravian en Laureline (van Jean-Claude Mézières en Pierre Christin) ken ik nog van vroeger. Ik heb ze altijd graag gelezen. Herlezen van deze strips doe je eigenlijk altijd op twee manieren: je probeert er fris naar te kijken, als waren het nieuwe strips, en je ontkomt tegelijkertijd niet aan het gevoel dat je ooit had toen je de strips voor het eerst las.

Bij Sherpa wordt gestaag gewerkt aan de heruitgave van Ravian en Laureline. Intussen zijn het negende en tiende deel er, met hardcover en in beperkte oplage: Halte Châtelet, richting Cassiopeia en Brooklyn Station, eindpunt Kosmos.

Vaak verkeren Ravian en Laureline ergens in het universum, hoppend van planeet naar planeet, maar in deze delen is Ravian op aarde. Zijn metgezel is meneer Albert, een goedmoedige agent van Galaxy en een fraai personage, dat altijd zijn goede humeur behoudt. Hij is ieders gedroomde oom.

Laureline is wel in de ruimte en zij houdt op afstand contact met Ravian. Aan het eind van het tweede deel van dit tweeluik heeft zij beslissende invloed als ze verschijnt in de spannende kleding van een escortdame en twee monsters het hoofd op hol brengt.

Bij integrale uitgaven gaat het niet alleen om de verhalen. Die kennen we immers, ook al is er nu extra aandacht besteed aan een zorgvuldige uitgave. Het gaat ook om de extraatjes. In deel 9 is dat een mooi stuk van de hand van Stan Barets, die bijvoorbeeld ingaat op het engagement van de reeks maar ook op de vraag of Ravian links is.

Verder worden er foto's van locaties (het Centre Pompidou, bijvoorbeeld) gelegd naast de tekeningen van Mézières en dat is bijzonder aardig. Er zijn fraaie  afbeeldingen van covers en van verschillende ontwerpen van wezens/machines, waaruit de zoektocht duidelijk wordt die de tekenaar heeft afgelegd voordat hij tot zijn uiteindelijke keuze is gekomen.

In deel 10 is het extraatje van geheel andere orde: een grappig kort verhaal over Ravian ('Triomf der techniek') uit 1970.

Sherpa heeft weer twee fraaie delen toegevoegd aan de reeks. De verhalen zijn leuk om te lezen, de albums zijn als vanouds verzorgd. Alleen al de covers zijn heerlijk. Bij deel 9 bijvoorbeeld is het lijnenwerk scherp en de penseelstreek van de inkleuring is mooi te zien. De liefhebbers hebben de twee ongetwijfeld aangeschaft en naast de eerdere acht in de kast gezet.

 Titel: deel 9: Halte Châtelet, richting Cassiopeia
           deel 10: Brooklyn Station, eindpunt Kosmos
Tekst: Pierre Christin
Tekeningen: Jean-Claude Mézières
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2017, hardcover;64 blz.  € 24,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten