zondag 1 april 2012

ZomerhitteEr zijn nogal wat leerlingen die Zomerhitte van Jan Wolkers lezen. Ik heb het boek indertijd gelezen toen het als boekenweekgeschenk verscheen. Dat was in 2005. Toen vond ik het een aardig boek. Later bekeek ik ook de film en die vond ik ook aardig. Geloof ik.

Wolkers heeft beroerde boeken geschreven, maar ook heel goede. Ik bewaar nog altijd mooie herinneringen aan bijvoorbeeld De junival dat ik in zijn bescheidenheid heel fraai vind. Ook aan een vrij onbekend boek als De perzik van onsterfelijkheid bewaar ik goede herinneringen en verder natuurlijk klassiekers als Terug naar Oegstgeest, Kort Amerikaans en De doodshoofdvlinder.


Toen Wolkers Zomerhitte schreef, was hij al wel over zijn hoogtepunt heen, maar het boekje blijft toch wel aardig. De ingrediënten van de boeken van de oude meester zijn er gemakkelijk in terug te vinden: liefde, seks, natuur, dood. Er zit ook nog iets spannends in en het is niet al te dik. Ideaal boek voor scholieren die iets gemakkelijks op de lijst willen zetten.

Meer dan 'aardig' wou het boek ook bij herlezing niet worden. Waarschijnlijk zal ik het nooit meer lezen en moet ik het de rest van mijn leven maar doen met de herinnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten