maandag 2 april 2012

Tijd is niks. Plaats bestaatNatuurmonumenten heeft aan dichters gevraagd om een gedicht te maken over een plaats op de Zuidwestelijke Veluwe. Het resulteerde in de bundel Tijd is niks. Plaats bestaat, waarin naast de gedichten ook foto's zijn opgenomen. De foto's lijken niet altijd verband te houden met het gedicht ernaast en ze zijn geplaatst op een hardgroene ondergrond, waar je van moet houden, denk ik.

Naast bekende dichters (bijvoorbeeld Eva Gerlach, Pieter Boskma, Astrid Lampe, Henk Knol en Victor Vroomkoning) leverden ook amateurs en zelfs basisschoolleerlingen gedichten. Dat heeft tot gevolg dat niet elk gedicht even goed is, maar de diversiteit is ook wel weer charmant. De inleiding werd geschreven door A.L. Snijders.

Achter in het boek is een kaart opgenomen met daarop aangegeven de fietsknooppunten en de locaties waarbij de gedichten zijn gemaakt. Wie dat wil, kan met de bundel in de hand de route langs de poëtische plaatsen volgen.

Als u dat van plan bent, doe dat dan op 22 april. Op die dag zullen de dichters langs de route staan om hun gedichten voor te dragen. Vanaf 11.00 uur kunt u binnenlopen op Oud Reemst (alleen bereikbaar via Otterlo). U kunt die dag ook workshops volgen.

Deelname is gratis. Wel even aanmelden op de site. Als u die dag verhinderd bent of als u geen zin hebt om te fietsen, kunt u de gedichten ook op de site beluisteren.

Hanz Mirck leverde het onderstaande gedicht:

Aan de Rijn 
Hier drijft het landschap golvend langs de rivier
Je zou er een huis kunnen bouwen, een raam om het uitzicht,
een muur om het raam, een dak van riet?
Maar wat zie je eigenlijk? Je kunt alleen kijken
naar het grote of naar het kleine, niets er tussenin,
blad of verte, je ogen als maartse hazen door het veld
Een ander zou in zijn plaats een ander huis bouwen, om
een andere vrouw, omdat een muur de stilte buitensluit
In de verte de gedachte aan steen, een dak
van rivierbodem. Geen mens bezit grond -
de aarde bezit ons
Maar ook als niemand dit uitzicht, dat voorbijgaat, ziet
als niemand ziet hoe zacht het is, is ze zacht,
daar heeft ze geen mens voor nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten