zondag 1 april 2012

Scènes uit een huwelijk (Knipoog 5)In Nederlands Dagblad van vrijdag 30 maart schreef Laurens Kok een stukje over het overleg tussen VVD, CDA en PVV dat al een tijdje gaande is in en rond het Catshuis. Boven het stukje zette hij de kop 'Scènes uit een huwelijkscrisis`. Daarmee knipoogde hij naar Scènes uit een huwelijk (1973).


Hoewel ik de film van Ingmar Bergman nooit heb gezien, pikte ik de knipoog meteen op. Laurens Kok had dus goed ingeschat dat veel mensen zouden zien waar hij impliciet naar verwees. Mensen die de film wel gezien hebben, zullen immers nog gemakkelijker het knipoogje beantwoorden.

Scènes uit een huwelijk loopt uit op een echtscheiding. In het slot van het artikel lijkt Laurens Kok er rekening mee te houden dat ook het huwelijk tussen het kabinet en gedoogpartner uiteindelijk geen stand houdt: 'Mocht het straks allemaal alsnog mislukken, dan weet Wilders alvast welke verwijten hem te wachten staan. Hij zal dan vast niet schromen ook zelf met modder te gooien.'

Scènes uit een huwelijk was aanvankelijk een tv-serie, van in totaal meer dan drie uur lengt. De film die naar aanleiding van de serie werd gemaakt, werd wereldberoemd. Liv Uhlman werd genomineerd voor een 1976 genomineerd voor een Bafta, maar won die niet. Wel wonnen de actrice en de film samen een handvol andere prijzen, waaronder een Golden Globe en in Duitsland een Gouden Camera.

Ook op het toneel was Scènes uit een huwelijk te zien. Hieronder de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten