vrijdag 9 maart 2012

Piano in popmuziek

Af en toe beluister ik The Official Chart van de BBC, zodat ik ook een beetje op de hoogte blijf van de hedendaagse commerciële popmuziek. Gemiddeld genomen vind ik de hedendaagse popmuziek eigenlijk wel prettig om naar te luisteren.

Toen ik het lijstje van afgelopen week eens naging, viel me op dat in minder dan een kwart van de gevallen een piano te horen is. Nu is er natuurlijk altijd wel popmuziek met piano te horen geweest. Van Randy Newman tot Gilbert O'Sullivan en van Elton John tot Vanessa Carlton.

Maar zouden er, bijvoorbeeld in de jaren tachtig ook zoveel nummers in een top 40 hebben gestaan waarin de piano werd bespeeld? Geen idee, eigenlijk. Misschien lette ik er toen niet zo op. Nu ik even nadenk schieten mij allerlei titels te binnen. Van Heaven can wait van Meatloaf, She's always a woman to me van Billy Joel, Diary van Alicia Keys, Winter van Tori Amos, Wuthering Heights van Kate Bush, Come away with me van Norah Jones, Washing of the water van Peter Gabriel.

Misschien is het wel van alle tijden, maar nu viel het me op. Een paar recente voorbeelden:

Afgelopen week op nr. 39

nr. 31

 nr. 3

En verder bijvoorbeeld Demi Lovato, Flo Rida, Ed Sheeran, Lana del Rey. Als de piano al weg is geweest, is hij  in ieder geval weer terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten