zaterdag 24 maart 2012

Energiecrisis in de muziek (1974)


Vanochtend luisterde ik naar de Amerikaanse Top 40 van 16 maart 1974. Voor wie dat wil: je kunt die drie uren hierhier en hier downloaden. In het eerste uur kwam ik een plaat tegen waarvan ik nog nooit gehoord had: Dickie Goodman, Energy crisis '74. 


Het is een grappige plaat, waarin zogenaamd de president van Amerika, de vice-president en sheik Faisal van Saudi Arabië geïnterviewd worden. Het antwoord is steeds een fragment van een popsong.

In Nederland kwam de oliecrisis ook terug in de Top 40: Vader Abraham zong samen met de politicus Boer Koekoek het nummer Den Uyl is in den olie naar nummer 1 in de hitlijst. In de tekst wordt gesuggereerd dat Joop den Uyl het maar moet gaan versieren bij de Arabieren als haremmeisje met een blonde pruik. Verderop in het lied duiken de bezinebonnen nog op.


Zoals gezegd, de plaat deed het goed, vooral ook doordat de plaat Alarmschijf, zodat hij elk uur gedraaid werd. Uiteindelijk leverde het Pierre Kartner en Boer Koekoek een gouden plaat op. Dat is Donner met zijn rap nooit gelukt.Ook het gezelschap Farce Majeure probeerde tijdens het carnaval van 1974 munt te slaan uit de crisis, met het plaatje Kiele kiele Koeweit. Het leverde een kleine rel op toen het plaatje werd uitgereikt aan de consul van Koeweit, maar veel stelde dat niet voor. Het Koeweitlied was minder succesvol dan het lied over Den Uyl, maar bereikte toch de derde plaats in de Top 40.


Tijdens de oliecrisis waren er enkele autoloze zondagen. Ook hier was het weer Vader Abraham die daarop inspeelde met Autoloze zondag. Zonder resultaat, overigens. Het plaatje kwam niet eens in tipparade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten