zondag 25 maart 2012

Liefde in tijden van cholera (Knipoog 4)


In NRC Handelsblad van gisteren stond een artikel van Eppo König, 'Liefde in tijden van laagconjunctuur'. Het artikel verhaalt over een onderzoek van Joop de Beer van het Interdisciplinair Demografisch Instituut. Uit het onderzoek blijkt dat mensen er minder echtscheidingen zijn in tijden van recessie.

In de kop wordt geknipoogd naar het boek Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Márquez. Eerlijk gezegd heb ik het niet gelezen, zoals ik veel toppers uit de buitenlandse literatuur niet gelezen heb. Afgelopen zomer las ik Honderd jaar eenzaamheid van Márquez en vond het prachtig. Van het lezen van het choleraboek zal het wel niet komen.

Toch moest ik bij de kop van het artikel onmiddellijk aan het boek van Márquez denken. Zo moet zo'n knipoog natuurlijk ook werken: veel mensen moeten de knipoog herkennen, anders werkt het niet. Alle lezers van het boek weten natuurlijk dat er naar Márquez geknipoogd worden, maar dat geldt dus ook voor mensen zoals ik, die het boek niet gelezen hebben en op Wikipedia op moeten zoeken waarover het boek ook alweer ging.

Goed gekozen, Konig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten