maandag 2 september 2013

Strips2goVolgens mij gaat het aardig goed in het Nederlandse stripwereldje: er worden behoorlijk wat albums gepubliceerd, er zijn beurzen en stripspektakels, die ook nog bezoekers trekken, er zijn veel sites en fora voor stripliefhebbers en nu is er ook nog een nieuw stripblad: Strips2go.


Strips2go is een maandblad op tabloidformaat, gedrukt op krantenpapier. Blijkbaar is er alles aan gedaan om de kosten laag te houden. De prijs is dan ook slechts € 1,95. Het is me niet duidelijk of dat de gebruikelijke verkoopprijs is of dat dit een actieprijs is voor het eerste nummer. Voor 72 pagina's is de prijs ongekend laag. Je kunt je niet op het blad abonneren, voor zover ik weet; je moet het in de losse verkoop bemachtigen. Er zijn trouwens veel verkooppunten, dus dat zal wel lukken.

De redactie wordt gevormd door Marissa Delbressine en Jan Schuring. De eerste zal bekend zijn van de strip Ward, in Eppo, de laatste is van Find IT Media, de uitgever. Van de auteurs is Maaike Hartjes (voor mij) de bekendste naam.

Strips2go publiceert vooral vervolgverhalen. Meestal zijn er zes pagina's afgedrukt, een enkele keer twaalf. Over het algemeen is het tekenwerk wel in orde. Wel miste ik in sommige strips de ontwikkeling van een verhaal dat je verder wilt lezen. Ik was het meest gecharmeerd van Sanguis (Gert Jan van Oosten en Dimitri Jansma) en Streets of Europe (Anne Delseit enMarissa Delbressine). Bij de laatste strip zijn de gezichtsuitdrukkingen overigens wel erg eenduidig. Meer dan je bij zo'n realistisch getekende strip zou verwachten.

In Strips2go is er aandacht voor Europese strips, maar ook voor comics en manga. In die laatste twee categorieën heb ik minder leeservaring en het feit dat een strip als het zoetig getekende Robocity mij niet overtuigt, heeft wellicht met mijn interesse te maken. Ik wacht het maar even af. Strips2go is een nieuw blad met veel jonge medewerkers; dat mag best wat tijd krijgen om uit te groeien.

Er zijn wel een paar aandachtspunten. De goedkope papiersoort zorgde bij mijn exemplaar voor strepen en vlekken, waardoor niet alles goed te lezen was. Dat is zonde.

Het belangrijkste bezwaar is het beroerde Nederlands in de tekstbijdragen. In die stukken wemelt het van de taalfouten. Dat zijn vooral fouten die te maken hebben met het onterecht splitsen van woorden, maar ook bijvoorbeeld het schrijven van 'zege' in plaats van 'zegen' of 'ten alle tijden' in plaats van 'te allen tijde', een uitglijder als 'wordt je', iets met iemand 'overeen' hebben in plaats van 'gemeen' hebben. Enzoverder, enzovoort. Het taalgebruik is van een beroerd niveau.

De hoeveelheid fouten maakt het lezen onaangenaam, ook als de teksten inhoudelijk best interessant zijn. In de bijdrage van Nicole Lamerichs was het extreem. Mij lijkt dat er met spoed een tekstredacteur of een corrector aangetrokken moet worden, zodat in het volgende nummer de teksten in ieder geval in orde zijn.

Een interessante rubriek is 'Spreekuur' waarin ingestuurde pagina's beoordeeld worden. Twee striptekenaars stellen de diagnose en geven aan waar tekeningen beter kunnen. Er kan nieuw werk ingestuurd. Meer informatie daarover is te vinden op de site, die er al heel aardig uitziet, maar die nog verder kan uitgroeien tot een plek waar veel te lezen, te bekijken en te discussiëren is.

Strips2go is een teken dat er van alles bruist en borrelt bij jongere stripmakers. Het is mooi dat die nu een podium hebben. Het eerste nummer is een aardig begin, maar er moet nog wel het een en ander verbeterd worden.

Streets of Europe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten