zaterdag 19 januari 2013

CarlaEdmond Baudoin  is een tekenaar met uitgebreid oeuvre. Van zijn strips verscheen ook het een en ander in het Nederlands. In 2005 was dat het boek Carla, met verhalen over een vrouwelijke taxichauffeur die vooral 's nachts rijdt.

Het scenario van de verhalen werd geschreven door Jacques Lob. Carla zou het laatste personage zijn dat Lob schiep. Na zijn dood besloot Baudoin een afsluitend verhaal te schrijven, waarin de andere verhalen samenkomen. Het werd het slotverhaal uit deze bundel.

Bauoin heeft een fraaie manier van tekenen, waarbij de nadruk valt op de grote vlakken de brede lijnen, met daartussen dunnere lijnen, die met een fraai pootje getekend zijn . Sommige tekeningen zijn alleen in inkt uitgevoerd, bij andere, waar ook de korrel van het papier te zien is, lijkt er ook met potlood gewerkt.

De suspense die in verschillende verhalen hangt komt goed over doordat Baudoin verder geen kleur gebruikt. De tekeningen hebben soms grove streken, maar blijven sierlijk. Carla lijkt altijd ingevallen ogen te hebben, maar blijft een charmante vrouw.

Veel van de verhalen worden aangeraakt door het net niet of juist wel toevallige dat soms een bovennatuurlijke oorzaak lijkt te hebben. Het maakt de verhalen zowel mysterieus als geloofwaardig.

In het slotverhaal wordt eigenlijk de hele taxi-episode van Carla afgesloten. Ze gaat op weg naar iets nieuws, onder een andere identiteit. Wie weet duikt ze ergens anders op in het oeuvre van Baudoin.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten