donderdag 17 januari 2013

De jongen met het mesDick Matena heeft een reputatie in het verstrippen van literatuur. Daarmee heeft hij ongetwijfeld bijgedragen tot het aanzien van de stripkunst. Er is een tijd geweest dat strips vooral voor kinderen bedoeld leken en anders behoorden ze in ieder geval tot de lagere cultuur. Matena liet zien dat de deftige literatuur niets minder werd van de tekeningen van Matena, maar er wel meer publiek door kreeg. 

Intussen heeft Matena al heel wat boeken tot mooie beeldromans omgevormd. De laatste die hij onder handen had waren Kees de jongen en het laatste stuk van Kort Amerikaans. Eind vorig jaar zat als bijlage bij HP/De Tijd Matena's versie van De jongen met het mes van Remco Campert.

Eerlijk gezegd heb ik de verhalenbundel van Campert niet gelezen waarvan dit het titelverhaal is. De eerste zin kende ik natuurlijk wel: 'Je stampte met je voet op de grond en er was een feest.' Het moet een niet al te lang verhaal zijn trouwens, want Matena heeft er maar tweeëntwintig pagina's voor nodig. 

Matena heeft weer fraai werk geleverd. De tekeningen zijn sober gekleurd. Hij koos alleen uit het gamma bruin-oranje-roze, met soms een zwarte achtergrond of zwarte stukken in de achtergrond. Een van de personages kreeg het uiterlijk van de jonge Campert (zie de afbeelding hieronder, de figuur links onderaan, met bril).

Ook het verhaal van Campert 'doet' het nog steeds. Er is een geheimzinnige figuur op een feest: hij drinkt niet en volgens sommigen overschrijdt hij daarmee een grens. Hij heeft een mes en hij wordt uitgedaagd daarmee te gooien. Hij neemt de uitdaging aan. Er zit spanning in het verhaal. Matena zorgt ervoor dat je steeds blijft beseffen dat alles zich op een niet altijd overzichtelijk feestje afspeelt. 

De plot hou ik nog maar even voor me. Zoek de verhalenbundel van Campert maar eens op. Die is vast ergens voor een paar euro te koop. Of de strip van Matena al in de handel is, weet ik niet. Zou hij nog meer verhalen van Campert aanpakken? Van mij mag hij.Geen opmerkingen:

Een reactie posten