dinsdag 8 november 2011

Che


Sid Jacobson en Ernie Colón kennen we van de getekende biografie van Anne Frank, een aardig boek, beetje houterig getekend. Nu hebben ze zich gewaagd aan de biografie van Che Guevara.

Ook dat is weer een aardig boek, zeker voor lezers die weinig over Che Guevara weten. Niet altijd weet Jacobson de vaart in het boek te houden. Een aantal bladzijden achter elkaar worden bijvoorbeeld zo’n beetje alle landen in Zuid-Amerika ‘behandeld’: Jacobson schetst van elk land een mini-geschiedenis, zonder dat op dat moment duidelijk is wat dat nu met de hoofdpersoon van het boek te maken heeft.

Hoewel ook het persoonlijke leven van Che Guevara wel aan de orde komt, heb je toch het idee dat het hele verhaal behoorlijk afstandelijk wordt verteld. Aan de ene kant is dat goed, omdat het boek op deze manier zakelijk blijft, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer te halen geweest was uit de vorm.

De plaatjes zijn meestal alleen maar illustratie bij de tekst en geven nauwelijks informatie die niet ook al in de tekst staat. Dat maakt Che tot niet meer dan een aardig boek. Wie wil weten hoe zo’n soort boek beter kan, hoeft alleen maar de biografie van Fidel Castro te lezen, zoals Reinhard Kleist die getekend en geschreven heeft. Dat niveau halen Jacobson en Colón niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten