zondag 6 november 2011

Het lege nest


Sigmund kennen we wel: dat is die psychiater die zich schaamteloos vermaakt ten koste van zijn patiënten; die soms ronduit sarcastisch is en die je af en toe ook een beetje zielig kunt vinden, wat ook weer grappig is.

Peter de Wit is de geestelijke vader van Sigmund. In Het lege nest raadpleegt Ben dokter Sigmund. Ben lijkt wel erg op Peter de Wit. Bovendien is Sigmund tegenover hem vriendelijk en behulpzaam.

Ben heeft last van het lege-nest-syndroom: de kinderen zijn het huis uit en hij mist ze. Zonder ironie wordt het probleem gesteld en je hebt als lezer ook helemaal niet de neiging om te lachen om Ben. Je voelt je bij hem betrokken en je hoopt dat hij zich over het lege gevoel heen kan zetten.

Het lege nest is bescheiden van opzet, maar in de nog geen honderd paginaatjes beschrijft De Wit prima het probleem en het verhaal zakt nergens in. Al met al is het een heel aardig boek geworden, over een onderwerp waarover ik nog niet eerder een strip had gelezen.

Hoe dicht Peter de Wit bij huis is gebleven, zie je ook op de website, waarop filmpjes staan met Peter de Wit in de hoofdrol. De filmpjes eindigen met een plaatje uit het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten