dinsdag 4 oktober 2011

Er was eens...


Het is natuurlijk een titel van niks: Er was eens… In ieder geval is het een stuk minder dan de originele titel, Il était une fois dans France. Dat verwijst tenminste nog naar de bekende film Il était une fois dans l’ouest of naar Once upon a time in America. Bij Er was eens… denken we alleen aan sprookjes en daar heeft de stripserie van Fabien Nury en Sylvain Vallée niets mee te maken.

Het scenario van Nury gaat over Joodse handelaar in metalen Joseph Joanovici, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Roemenië in Frankrijk komt. Hij werkt zich in korte tijd op, maar komt in de oorlog natuurlijk in problemen.

Hij verbindt zich zowel met het verzet als met de Duitsers, zodat hij moeilijk te plaatsen is. Is hij een collaborateur? Een verzetsheld? Een opportunist?

In de strip raak je bij hem betrokken, zonder dat hij werkelijk sympathiek wordt. Je weet dat hij over morele grenzen gaat en tegelijkertijd snap je dat hij veel wil doen om zijn huid te redden. Nury oordeelt niet, maar laat het zien in de tekeningen van Vallée. Goed getekend, fraai ingekleurd.

Tot nu toe zijn er drie delen verschenen. Ik snap dat het niet anders kan, maar eigenlijk zou je zo’n fascinerend levensverhaal in één keer moeten kunnen lezen. De afzonderlijke delen hebben iets onafs en ongeduldig moeten we wachten op de delen die nog volgen.

Opmerkelijk overigens dat deze serie verschijnt bij de Standaard Uitgeverij, die we kennen van Suske en Wiske, Kiekeboe en De rode ridder. Dit is heel andere koek. En wat mij betreft is deze koek ook heel wat smakelijker. Wie weet wat we van deze uitgeverij nog kunnen verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten