Het afgelopen jaar was een rijk jaar. Ik heb zo veel goede boeken gelezen, dat ik het moeilijk vind om een keuze te maken. Traditiegetrouw maak ik een lijst van de beste boeken die ik dit jaar las, maar ik beperk me tot de boeken die recent uitgekomen zijn, zo ongeveer de laatste vijf jaren. Dat maakt de keuze al iets gemakkelijker.
Maar ook dan vallen er boeken af waarvan ik zeer genoten heb en die me dierbaar zijn. Daar is niets aan te doen. En met een beetje smokkelen kan ik een aantal ervan wel noemen buiten de lijst.
Het geheugen is per definitie onbetrouwbaar en ik heb niet meer nagelezen wat ik daadwerkelijk over de boeken geschreven heb. Mogelijk zijn in mijn herinnering boeken steeds beter geworden of juist iets minder goed. Boeken die ik de afgelopen maanden las, hebben misschien wel een iets grotere kans gekregen, omdat ze me nog zo goed bijstaan.
Uiteindelijk ben ik gekomen tot deze lijst:
1. Rob van Essen, Ik kom hier nog op terug (recensie)
2. Lara Taveirne, Wolf (recensie)
3. Ilse Josepha Lazaroms, Elders (recensie)
4. Joost de Vries, Hogere machten (recensie)
5. Jan Vantoortelboom, Mauk (recensie)
6. Marijke Schermer, In het oog (recensie)
7. Robbert Welagen, Raam, sleutel (recensie)
8. Enny de Bruijn, Het IJzeren Veulen (recensie)
9. Leo Pleysier, Klokgelui (recensie)
10. Ine Boermans, Een opsomming van tekortkomingen (recensie)
Jeugdboeken
Om het mezelf gemakkelijker te maken, heb ik de jeugdboeken weggelaten uit de lijst, maar twee wil ik er toch noemen: De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp en Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen. Van haar lees ik intussen Zonder titel, dat aan het genoemde boek voorafgaat.
Bijzondere vermeldingen
Andere boeken die in geen enkel lijstje misstaan zouden hebben en die dus ook op mijn 'longlist' stonden, zijn: Milde klachtenn van Sanneke van Hassel, Huiswerk van Marja Pruis, Archipel van Fleur Bourgonje, Suster Bertken van Frans Willem Verbaas, De meisjes van Annet Schaap, De dood in Taormina van Arnon Grunberg. Ik wil ze hier in ieder geval genoemd hebben.
Non-fictie
Willem Witsen (1860 - 1923). Een kunstenaarsportret in brieven van Linda Modderkolk, Odilia Vermeulen en Ester Wouthuysen, had misschien wel heel hoog in mijn lijst gemoeten, maar het is zo moeilijk met fictie te vergelijken. Het is een voortreffelijk boek, dat ik het nogmaals aan iedereen wil adviseren. Intussen heb ik de roman van Arthur Japin, Wat stilte wil, over de zus van Willem Witsen bij de bibliotheek gehaald.
Ook voor het Boudewijn de Groot Oeuvreboek van Peter Voskuil en Boudewijn de Groot geldt dat het moeilijk te vergelijken is met een roman of een verhalenbundel. Ik heb er zeer van genoten.
Oudere boeken
En dan zijn er nog de boeken die ouder zijn dan vijf jaar. Natuurlijk De redding van Fré Bolderhey van Simon Vestdijk, een verbluffend boek. Verder was ik zeer verrast door Nog meer minnaars, en vele lichte vrouwen van Hermine Heijermans. Niet alleen had ik eerder nooit wat van deze Heijermans gelezen, maar het boek biedt ook een beeld van de oorlog die ik daarvoor nog niet kende.
Misschien had ik een apart lijstje moeten maken van de oudere boeken. Ik zou er gemakkelijk een top tien van kunnen maken, waarop in ieder geval zouden voorkomen: Twee meisjes en ik van A.H. Nijhoff, Jij zegt het van Connie Palmen, Sleuteloog van Hella Haasse, Vissen redden van Annelies Verbeke, Tusschen Leie en Schelde van Cyriel Buysse, Tussentijds van Ankie Peypers en Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer.
Ongetwijfeld zie ik boekenn over het hoofd. Als mijn gewetenswroeging daarover te erg wordt, voeg ik wel een naschrift toe.
Mooi lijstje! De meeste had ik al wel gezien, maar een paar nog niet, dus dan is het goed om te weten welke ik niet mocht missen.
BeantwoordenVerwijderenLaat maar weten wat je ervan vindt als je ze alsnog gaat lezen. En dank voor de reactie!
Verwijderen