De val van Srebrenica
Wie nu boven de veertig is, kan zich bijna niet voorstellen dat de val van Srebrenica (1995) bij veel jongeren niet bekend is. De journalisten Misha Melita en Marjolein Koster waren vier jaar oud toen de enclave viel en er duizenden mannen en jongens werden weggevoerd en gedood. Uiteindelijk zou het dodental oplopen tot achtduizend. Vijfentwintig jaar laten gaan Koster en Melita uitzoeken wat er in die tijd gebeurd is terwijl zij buiten aan het spelen waren. Ze maakten daartoe de podcast De Val van Srebrenica.
De podcast bestaat uit acht afleveringen en in elke afleveringen doorlopen we een dag. Alle afleveringen vind je op de site. De podcastmaaksters gaan naar Bosnië, met twee militairen van Duchbat en met twee Bosniërs, die overigens goed Nederlands spreken. Van dag tot dag volgen we de gebeurtenissen.
Het zijn indringende en ontroerende verhalen. Voordat de Nederlanders in de enclave waren, kwamen de Canadezen. De vader van de Bosnische vrouw, toen nog een meisje, zei tegen zijn gezin dat ze die nacht in hun pyjama konden slapen. Tot die tijd hadden ze namelijk met hun kleren aan geslapen, altijd gereed om te vluchten.
Gijzeling
Details van het verhaal bleek ik intussen vergeten te zijn. Bijvoorbeeld dat voorafgaand aan de inname van de enclave enkele Nederlandse militairen gevangengenomen zijn en in gijzeling gehouden werden. Een van die militairen is in de podcast te horen. Ze dachten dat hun laatste uur geslagen had en schreven afscheidsbrieven aan het thuisfront. De militair in de podcast heeft die brief nooit meer in willen zien.
Aan de ene kant is De val van Srebrenica een sobere podcast, die het bij de feiten houdt. Aan de andere kant komen de gebeurtenissen heel dichtbij, omdat je de direct betrokkenen hoort. Tussendoor hoor je fragmenten van journaals en radioverslagen.
De journalist Joe Sacco verbleef in die tijd in een andere enclave en maakte daar een boek over in stripvorm: Moslimenclave Gorazde. Voor wie meer wil weten over het dagelijks leven in een enclave is dat zeker een aanrader.
De Val van Srebrenica is niet alleen aan te bevelen voor wie nauwelijks weet wat er in 1995 is gebeurd. Ook degenen die indertijd het nieuws gevolgd hebben, zullen er veel in aantreffen dat ze alweer vergeten waren of dat ze nooit geweten hebben. Het dubbele perspectief, van militairen en vluchtelingen, voegt veel aan het al bekende toe.
Studio Energie
Bij een aflevering van De Rudi en Freddie Show kwam hij een keer voorbij: Remco de Boer, de maker van de podcast Studio Energie. Ik was meteen geboeid en besloot een aantal afleveringen te downloaden. Intussen volg ik de podcast al enkele maanden.
Als er iets is wat de komende decennia zal moeten en dus zal gaan veranderen is het wel het opwekken van energie. Moeten er kerncentrales komen? Is het verwerken van biomassa een goed idee? Hoe zit het met het afvangen van CO2? Ik had daar wel vage ideeën over, zoals de meeste mensen die nu hebben over de beste bestrijdingswijze van een virus of de opstelling van het Nederlands elftal, maar echt geïnformeerd was ik niet. Daarom ben ik gaan luisteren.
Remco de Boer is goed geïnformeerd. Hij weet veel van richtlijnen en akkoorden en volgt al het nieuws dat met energievoorziening te maken heeft op de voet. Bovendien kan hij wat hij weet op een toegankelijke manier overdragen.
Deskundigen
Vaak gaat hij in gesprek met andere deskundigen en niet alleen met mensen die het bij voorbaat met hem eens zijn. De gesprekspartners zijn werkzaam bij bijvoorbeeld Shell, Vattenfall, Natuur en Milieu, Climate Neutral Group, Holland Solar, Tennet, Gasunie.
Iedere twee weken geeft De Boer commentaar, samen Henri Bontenbal, een CDA'er in de reeks 'Bontenbal & De Boer', die ook opgenomen in Studio Energie, evenals 'Blik op Olie en Gas,' waarin de situatie op de olie- en gasmarkt besproken wordt.
Af en toe komt er een term voorbij die ik niet kende (wkk = warmtekrachtkoppeling), maar vaak worden de termen gewoon uitgelegd. En van het bestaan van een 'biomeiler' was ik voor het beluisteren van de podcast niet op de hoogte.
De Boer heeft een enthousiast manier van praten en interviewen, waardoor de gesprekken energiek zijn. Bovendien heeft hij een heldere stem, die aangenaam is om te beluisteren. Iedereen die interesse heeft in de energietransitie, zal veel belangwekkende afleveringen aantreffen in Studio Energie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten