dinsdag 2 oktober 2012

Gediggies
Harry Oonk noemde zijn debuutbundel Gediggies en daaraan kun je zien dat hij zijn gedichten met weinig pretentie aan de wereld wil tonen. Bij sommige van zijn teksten zou je je zelfs kunnen afvragen of het wel gedichten zijn; soms is een tekst niet veel meer dan een aforisme.

De hele bundel door overweegt de gedachte. Blijkbaar wil Oonk de lezer aan het denken krijgen. Ook wil hij graag positieve boodschappen meegeven. De gedachten zijn soms fraai en soms wat voor de hand liggend. Ik kan mij wel voorstellen dat er een lezerspubliek is dat juist vanwege de boodschap de gedichten van Oonk wil lezen. Ook bijvoorbeeld Toon Hermans had veel lezers die meer gaven om de inhoud dan om de vorm.

Mij was de boodschapperigheid wat te nadrukkelijk. Ik had graag gezien dat er in de gedichten iets meer gebeurde op taalniveau.
 
Uit de strijd om het stadsdichterschap van Ede (Oonk haalde de finale) bleek dat Harry Oonk prima kan werken met rijm en ritme. Hij is een goede performer en de vorm van een gedicht kan de voordracht ondersteunen.

Maar dat soort metrische gedichten komt maar heel weinig voor in Gediggies. Oonk heeft zijn gedichten regelmatig gestuurd aan zijn vaste lezers, de ‘Vrienden van de poëzie’. Uit die gedichten koos Harry er honderdvijftien en legde die voor aan twintig vrienden, die uiteindelijk de zestig gedichten kozen die in de bundel staan.

In sommige gedichten is Harry Oonk ongemeen grappig. Een voorbeeld:

Coquille Saint Jacques
 Ja… uitslover,
daar lig je dan,
gewenteld in gefruite uitjes
op een bedje van zeekraal
gepimpt met soja
en een druppie citroen.
 Dat krijg je ervan,
met je sterke sluitspier.

Bij de gedichten zijn fraaie potloodtekeningen gemaakt door Rudi Jonker. Vaak komt daarop iemand voor met een knapzak. Dat lijkt te staan voor iemand die zonder veel ballast in het leven wil staan en van elke dag wil genieten.

De bundel is te verkrijgen na een mailtje aan de dichter (oonkharry@gmail.com) of aan de uitgeverij (uitgeverijHGY@gmail.com). De prijs is € 12,50. De gedichten op www.harryoonk.nl geven een indruk, maar staan niet in de bundel. Voor een indruk van de illustraties: rudijonker.nl.

Illustratie bij een gedicht over het ruimen van geiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten