Typisch
Je probeert eens wat. Toen ik al stommelend mijn weg zocht op de rommelzolder van de podcasts, struikelde ik over Typisch. Omdat de titel van een van de afleveringen me aansprak besloot ik eens te gaan luisteren. Het blijkt een leuke podcast te zijn.Als ik het goed begrijp, is de podcast een spin-off van een televisieprogramma dat ook Typisch heet. Daar kan ik verder niets over zeggen, omdat ik dat nooit gezien heb.
Lokale zaken
Typisch gaat in op zeer lokale zaken. De eerste drie afleveringen hebben als titel 'Hoe de seks verdween uit Bellingwolde.' In Bellingwolde waren er vrijstaande huizen met geblindeerde ramen, waar mannen kwamen voor de seks. Omdat het plaatsje niet ver van de Duitse grens ligt, kwamen er ook Duitsers.In drie afleveringen wordt in kaart gebracht hoe die situatie was, samen met mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt, als sekswerker of als werkgever. Boeiend beeld van iets wat intussen verdwenen is.
Roode Vaart
En wat te denken van Roode Vaart? Ik had er nooit van gehoord, maar het was een heus dorp. Intussen is het verdwenen. Twee afleveringen worden aan het plaatsje gewijd en de hele geschiedenis komt langs, van de watersnoodramp tot een tornado en een neergestort vliegtuig. Je hoort direct betrokkenen aan het woord en de vormgeving is uitstekend. Losse citaten zijn mooi snel na elkaar gesneden en er zijn achtergrondgeluiden die kleur geven aan de reportage.Ten slotte een aflevering over 'De dokter van Zuilen', waarin je een mooi beeld krijgt van een wijk. Er wordt niet bij verteld dat Zuilen een wijk van Utrecht is. Maar misschien heb ik gewoon niet goed geluisterd. De wijk bestaat uit nieuwe bewoners, maar ook uit oude, die hun hele leven hier al wonen.
Hoe lang de podcast doorgaat en hoeveel afleveringen we nog kunnen verwachten, weet ik niet. Aan het begin van een aflevering wordt wel verteld wie de presentator is, maar dat vind ik bij de beschrijving niet meer terug. Hier vind je de site.
De Waanzinnige Podcast
We hebben natuurlijk al een mooie podcast over jeugdliteratuur, De grote vriendelijke podcast, maar daarin spreken volwassenen over kinderboeken. In De waanzinnige podcast komen de kinderen aan het woord. Ze vertellen over hun favoriete boek.Meteen in het begin horen we al dat het dertien afleveringen zullen worden ('De waanzinnige podcast van dertien afleveringen'). Waarom juist dat aantal is gekozen, is me niet duidelijk. Het doet een beetje denken aan de LP's uit mijn jeugd: Alle dertien goed.
Tot nu toe zijn er vijf afleveringen geweest, alle over boeken die ik helemaal niet kende, wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door het feit dat het boeken zijn voor erg jonge kinderen. Alle afleveringen vind je op de site.
Spanningsboog
De afleveringen zijn mooi kort, tussen de vijf en acht minuten. Dat is een spanningsboog die kinderen wel aankunnen. Er is een volwassene te horen, maar die houdt zich keurig op de achtergrond en stimuleert alleen de kinderen om te vertellen.Voor volwassenen heeft deze podcast een zeker schattigheidsgehalte. Kinderen kunnen de podcast prima beluisteren, maar ik weet niet of ze dat ook gaan doen. Een slimme docent van de basisschool kan natuurlijk een aflevering gebruiken in het kader van de leesbevordering.
Zij of hij zou zelf enkele opdrachten bij het gehoorde kunnen verzinnen. Maar misschien zijn die opdrachten er al en weten basisschooldocenten die feilloos te vinden.
Hoe meer podcasts er komen op het gebied van lezen, hoe beter. Het is te hopen dat het maken van een podcast zo gewoon wordt dat meer scholen daarmee gaan experimenteren, zodat er veel komt om uit te kiezen. De waanzinnige podcast is voor onze jonge lezertjes een goed begin.
Uit de oude doos: liefdeslessen van mijn oma
In de loop der tijden is er veel veranderd. In de mode, de eetgewoonten, de rages, maar zeker ook in hoe mensen met elkaar omgaan. Daarover gaat een podcast waarover ik al eerder schreef: In mijn tijd - was 't beter. Nu is er een podcast uitgekomen die gebaseerd op dezelfde nieuwsgierigheid naar andere generaties: Uit de oude doos: liefdeslessen van mijn oma.De podcast wordt gemaakt door Rozemarijn Brus, die met haar oma, 92 jaar oud, Sera Helfrich - Sassen, praat over hoe oma in haar jonge jaren omging met liefde, relaties, seks. In vier afleveringen krijgen we het gesprek te horen. Nou ja misschien zijn het wel vier verschillende gesprekken of nog meer.
Liefdeslessen
Die liefdeslessen kunnen we gelukkig met een korreltje zout nemen. Oma deelt haar inzichten en natuurlijk is Sera door de tijd wijs geworden. Ik kan me ook voorstellen dat luisteraars iets van haar opsteken, maar ik vermoed niet dat er ook maar iemand is die zijn liefdesleven daardoor anders zal inrichten.De titel 'Uit de oude doos' is misschien wat minder geslaagd. Je loopt toch de kans dat oma wordt gezien als een oude doos. Even een terzijde: in haar boek Oude dozen speelt Marja Vuijsje duidelijk met de dubbele betekenis van doos en daar is het zeer gepast.
Rozemarijn heeft met oma een openhartig gesprek. Ze vraagt niet door tot in de details, maar oma vertelt best wat uit zichzelf. Je krijgt niet alleen een beeld van oma, maar ook van de tijd waarin ze geleefd heeft. Oma is een vrij nuchtere vrouw. Ze had samen met opa een artsenpraktijk en daar weet ze ook mooi over te vertellen.
Andere fase
Nu opa er niet meer is, is oma's leven in een andere fase gekomen en ook daarover wordt gepraat. Ook dat is een boeiend gesprek geworden.De vormgeving is sober, maar meer poespas is ook niet nodig. Je luistert naar dit verhaal, omdat oma goed kan vertellen hoe haar leven vroeger was. Je merkt de vertrouwelijkheid tussen oma en kleindochter en dat is prettig. Daardoor is het een warme podcast geworden. Ik heb de afleveringen, tussen de acht en zeventien minuten lang, vrij snel na elkaar beluisterd en ik heb me daarbij geen moment verveeld.
Je vindt de vier afleveringen op de site. In de laatste is er een belofte voor een nieuw seizoen. Daar kijken we naar uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten