zaterdag 4 februari 2017

Een brug te ver (Knipoog 57)


De geschiedenis is bekend: in 1944 wilden de Geallieerden de Rijn bij Arnhem oversteken. De operatie Market Garden werd een mislukking: de brug bleef in handen van de Duitsers. Cornelius Ryan schreef er een boek over: A bridge too far (1974), waarvan in 1977 een verfilming verscheen.

Boek en film werden bekend. Zelfs zo bekend, dat 'een brug te ver' een uitdrukking werd, die zoiets betekent als 'nog niet haalbaar' of 'hier haak ik af'. Je kunt de uitdrukking gebruiken in zinnen als: 'De pensioengerechtigde leeftijd zal uiteindelijk naar zeventig jaar moeten, maar dat is voor de meeste politieke partijen nu nog een brug te ver.' Of: 'Ik wil mij best inzetten voor mijn werk, maar doorwerken met de Kerst is een brug te ver.'

Max Verstappen zei in 2016 (zie hier): 'Het wereldkampioenschap is een brug te ver' en op een blog las ik, ook 2016, 'Is outsourcing van gezondheidszorg een brug te ver?' In de Culemborgse Courant bleek een coalitie met de Christen-Unie een brug te ver (2014); voor een PSV-fan was reageren dat (Eindhovens Dagblad, 2016); en het hergebruik van composieten was niet langer een brug te ver (Composites.nl, 2015). Je hoeft werkelijk niet lang te zoeken om dit soort verwijzingen te vinden.

Omdat de uitdrukking 'een brug te ver' zo algemeen is, en zo breed inzetbaar, kun je daar natuurlijk op variëren. Dat gebeurde in NRC Handelsblad van donderdag 2 februari 2017. Aanleiding was deze keer letterlijk een brug: de Merwedebrug. die eind 2016 ruim twee maanden niet toegankelijk was voor bussen en vrachtwagens, omdat er scheurtjes in de brug ontdekt waren. Zie hier.

In de serie 'Verdeeld Nederland' schreef Arjen Schreuder een artikel over de Merwedebrug, verlucht met foto's van Rien Zilvold, onder de titel  'Een brug te smal'. Dat lijkt een vreemde titel, maar die verwijst naar de vraag of ons wegennet wel robuust genoeg is en voldoende capaciteit heeft. Het verbreden van wegen en bruggen leidt natuurlijk tot meer capaciteit. De hele fotoreportage is te zien op de site van NRC.

Dat iets een brug te ver is, zullen we nog geregeld horen en wellicht dat er ook nog variaties voorbijkomen: een brug te smal, een brug te hoog, een brug te duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten