maandag 13 juni 2016

Een wonderkind of een total loss (Knipoog 48)


In NRC Handelsblad van 11 juni 2016 werd er opzichtig geknipoogd naar Willem Frederik Hermans. Karel Berkhout en Julie Wevers schreven een artikel over het geneesmiddel risperidon (merknaam Risperdal), dat gebruikt wordt tegen agressie. De vraag wordt gesteld of dit wel zo'n wondermiddel is. Er zijn kinderen die er gevaarlijk dik van worden.

Boven hun artikel zetten de auteurs 'Een wondermiddel of een total loss'. Ik neem aan dat ze ervan uitgegaan zijn dat er bij veel lezers wel een belletje zou gaan rinkelen en terecht. De kop van het artikel ligt immers wel erg dicht bij een titel van een bundel van Willem Frederik Hermans: Een wonderkind of een total loss. In deze bundel uit 1967 zijn vier verhalen opgenomen: 'De elektriseermachine van Wimshurst', 'Een wonderkind of een total loss', 'Hundertwasser, honderdvijf en meer' en 'Het grote medelijden'.

Hermans is al meer dan twintig jaar dood, maar zijn werk leeft nog steeds. Op middelbare scholen worden boeken als Het behouden huis, Au pair, De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen nog steeds gelezen, zij het dat dat minder gebeurt dan tien of twintig jaar geleden.

Op de boekenlijsten in mijn klassen en op de lijsten die ik zie bij het staatsexamen lijkt van de grote drie Gerard Reve het meest dood. Hermans kan nog wel even mee. In ieder geval kennen we zijn titels goed genoeg om die te herkennen in een krantenkop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten