zaterdag 15 maart 2014

Johan Cruijff. Van straatjochie tot voetballegende (Rudi Jonker)


Johan Cruijff is de beste voetballer die Nederland ooit gehad heeft. Denk ik. Maar ik ben dan ook opgegroeid in de tijd dat Cruijff zijn triomfen vierde.

De laatste tijd is er veel Cruijff. Op tv is wekelijks de serie Johan zien, die heel aardig is, vooral ook doordat er gebruik gemaakt is van authentieke beelden. Cruijff wordt gespeeld door verschillende acteurs, maar voor de acties op het veld zien we de echte Cruijff, zoals we ons hem graag herinneren.

De fictie is door de tv-serie geweven: we zien Cruijff bijvoorbeeld in gesprek met Petrus. 'Ik kan wel merken dat jij geen verstand van voetballen hebt', krijgt Petrus te horen. De voormalige stervoetballer wilde trouwens niet meewerken aan de serie, dat komt een paar keer uitdrukkelijk in beeld.

Aan het stripboek Johan Cruijff. Van straatjochie tot voetballegende verleende hij wel zijn medewerking. Ik heb een foto gezien waarop hij met het stripboek in zijn hand staat en achterop staat een citaat van de meester: 'Er is al veel over mij gezegd en geschreven, maar deze strip laat echt zien waar ik vandaan kom'.

Net als in de tv-serie is gekozen voor het werken met flashbacks. In 2014 wordt in Betondorp in de Watergraafsmeer een zogeheten Cruijff-court geopend. Daarbij wordt Cruijff aangeschoten door twee jongetjes die hem het een en ander willen vragen. Hun vertelt hij over zijn jeugd.

Verder dan die jeugd gaat het niet. Het verhaal eindigt bij de dood van Johans vader. Dus het debuut van Cruijff in het eerste van Ajax en later in het Nederlands elftal, de triomfen bij Barcelona, de vreselijke afscheidswedstrijd, het spelen bij Feyenoord: dat is een ander boek.

Nou ja, achterin staan nog wat foto's, waarop we Johan zien als hij met de groten mee mag doen, maar dat is het dan. De ondertitel, die suggereert dat we ook het een en ander te lezen krijgen over de legende Cruijff is dan ook wat misleidend. Bij het openen van het voetbalveldje is Cruijff natuurlijk nog steeds de legende, maar verdere legendarische acties krijgen we niet te zien. Misschien komt dat nog. Er zouden meer delen kunnen volgen.

De naam Rudi Jonker komt alleen voor op de voorkant van het boek; een titelpagina is er niet. We moeten ervan uitgaan dat zowel het scenario als de tekeningen van hem zijn. Dat scenario zit stevig in elkaar en de tekeningen zijn ook in orde. De bewegingen van de personages zijn soepel en de decors zijn over het algemeen vrij sober gehouden. Daardoor zijn de tekeningen helder en is het verhaal gemakkelijk te volgen.

Er zitten enkele leuke vondsten in het boek. Zo ontmoet Johan zijn latere vrouw Danny al als ze nog maar een klein meisje is. Veel van de uitspraken waarom Cruijff later beroemd of berucht zal worden (Je ziet het pas als je het doorhebt. Elk nadeel heb zijn voordeel) worden zijn vader in de mond gelegd.

Het stripboek is te koop bij Kruidvat, maar is daar ook te krijg, bij aankoop van twee actieproducten, waarvan het goedkoopste € 0,99 kost.


Titel: Johan Cruijff. Van straatjochie tot voetballegende
Scenario en tekeningen: Rudi Jonker
Uitgever: W Publishing
32 blz., softcover, gratis bij aankoop van twee actieproducten

1 opmerking: