donderdag 11 juli 2013
Moeder, kom thuis
De dood wurmt zich in ieders leven en soms gebeurt dat al vroeg. Bijvoorbeeld bij Thomas Tennant, wiens moeder overlijdt als hij nog maar een jongetje is. Vlak voordat ze stierf, heeft ze hem nog een leeuwenmasker gegeven. Hij heeft het op als hij met zijn vader bij haar graf staat. Eigenlijk kan hij niet beseffen, wat dat is, dood zijn.
Thomas Tennant is de verteller in de schrijnende beeldroman Moeder, kom thuis van Paul Hornschemeier. Het boek begint met een zwevende man, die Thomas' vader blijkt te zijn. Zijn gedachten herhalen zich, hij denkt in cirkels. En intussen is hij dus het contact met aarde verloren, eigenlijk al sinds het overlijden van zijn vrouw. Vader zakt weg in een depressie.
Zo verliest Thomas niet alleen zijn moeder, maar ook zijn vader. Zijn taak wordt steeds zwaarder. Hij ziet dat zijn vader afglijdt en doet wat hij kan. Intussen moet hij ook de ruimtes van zijn moeder bewaken en bewaren, de tuin, het bos, en haar schuilplaats, zoals hij dat noemt. Het is haar graf, waar ze zich nu tijdelijk schuilhoudt. Hij kan zich nog maar nauwelijks voorstellen dat ze nooit meer terugkomt.
Juist vader, die al zover weggezweefd is dat hij niet meer thuis kan wonen, laat hem zien dat moeder definitief weg is. Hij vertelt hem ook hoe het overlijden gegaan is en meer dat ik niet kan vertellen zonder de plot weg te geven. Het is een mooi moment waarop hij eigenlijk tegelijkertijd zijn vader terugvindt en afscheid van hem moet nemen.
Het zou zomaar kunnen dat het gegeven in dit boek berust op het leven van Hornschemeier. Hij draagt het op aan zijn vader 'die ik met de dag meer respecteer'. Het zou voor een deel een verklaring zijn voor de doorleefdheid en de intensiteit van Moeder, kom thuis.
Hornschemeier is een 'kale' tekenaar. Hij gebruikt strakke lijnen en brengt geen kleurnuances is. Verder zijn de decors sober of helemaal afwezig, waardoor de tekeningen een lege indruk maken. Die past prima bij het verhaal. De manier van tekenen deed me wel denken aan die van Chris Ware.
Moeder, kom thuis werd al in 2003 gepubliceerd, in 2009 verscheen het in het Nederlands. Intussen ligt het niet meer in de boekhandel, maar het is vast nog wel ergens op de kop te tikken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten