donderdag 12 januari 2012

Habibi
Er zijn heel wat goede strips en heel wat goede stripauteurs. Craig Thompson behoort tot de top en zijn beeldroman Habibi is een prachtig boek.

Begin deze week lag het boek van meer dan 650 pagina’s op mijn bureau. Leerlingen vroegen of het de Koran was en dat is niet zo gek: het lettertype op rug en voorplat en de bandversiering doen zonder meer oosters aan. Ook als je door het boek bladert zie je de lettertekens, de randen en de mozaïeken terug die je kent uit oosterse boeken.

Maar Habibi is bepaald niet een sprookje uit Duizend-en-een-nacht. Goed, er komt een harem in voor, een woestijn, een sultan die tevreden gesteld moet worden, maar we zien ook pijpleidingen die afval braken en dan zijn we meteen in het heden.

Het boek bezit een ingewikkelde structuur, die bepaald wordt door een vierkant dat verdeeld is in negen vakjes, met in elk vakje een letter. Aan elk van die letters is een hoofdstuk gewijd. In al die hoofdstukken samen wordt het verhaal verteld van het meisje Dodona.

Dodona wordt op haar negende uitgehuwelijkt. Nadat haar man vermoord is, wordt ze verkocht als slavin, maar ze ontsnapt en neemt daarbij het kleine jongetje Zem mee. Samen met hem probeert ze te overleven in de woestijn. Later raken ze uit elkaar. Dodona komt in een harem terecht en later komt Zem daar ook, nadat hij zich heeft laten ontmannen.

Dat lijkt allemaal nog overzichtelijk, maar daartussendoor staan andere verhalen, bijvoorbeeld uit de Koran en ook een beetje uit de Bijbel. Al die verhalen vormen een mooie vlecht met het verhaal van Dodona. Hoe Thompson zijn verhaal ook laat uitwaaieren, altijd houdt hij het onder controle.

Habibi is een rijk boek: het is een verhaal over twee mensen die seksueel getraumatiseerd zijn, maar toch een manier willen villen om samen verder leven, maar ook een geëngageerd boek over hedendaagse misstanden in oosten. Daarnaast sluit Thompson aan bij de Oosterse literatuur en bij de religieuze verhalen uit de islam.

Ja, dat kan ik best uitgebreid uitleggen. Maar het werkt veel beter als je gewoon zelf het boek gaan lezen. Rennen! Naar de boekhandel!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten