zondag 4 december 2011

Blast 2

Manu Larcenet liet ons in het eerste deel van Blast zien hoe Polza reageerde op de dood van zijn vader. De man met het zware lijf kreeg een visioen en ging zwerven. Uiteindelijk werd de clochard opgepakt en verhoord. In deel 2, De openbaring van Sint-Jacky, gaat het verhaal verder. Tijdens het verhoor vertelt Polza zijn verhalen en beetje bij beetje komen we erachter hoe het hem vergaan is.

Polza trok een tijdje op met de gewelddadige drugsdealer Sint-Jacky. Die openbaring uit de titel verwijst naar 'het berijden van de apocalyps', dat Polza ervaart als hij drugs gebruikt. Het hele boek is in zwart-wit weergegeven, maar juist deze passages zijn in kleur. Bovendien zijn hiervoor echter kindertekeningen gebruikt (van Lilie en Lenni).

Dit tweede deel van Blast is een fascinerend boek, waarbij je als lezer niet altijd meteen weet of iets werkelijkheid of verbeelding is. Als Polza bijvoorbeeld een olifant ziet, heb je het idee dat die natuurlijk alleen in zijn brein bestaat, maar het blijkt om een echte te gaan.

De openbaring van Sint-Jacky is een voorbeeldige beeldroman, die laat zien hoe je een lezer met weinig tekst en veel tekeningen kunt meeslepen een wereld in waarin hij zich niet altijd op zijn gemak zal voelen, maar die hij hoe dan ook wil leren kennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten