dinsdag 12 september 2023

Zeropedia deel 1 (Fabcaro / Julien/cdm)


'Alles over Alles (en andersom)' - dat is de ondertitel van Zeropedia. Dat klinkt al grappig en door het hele album heen zijn de knipoog en de grijns dichtbij. De titel ironiseert zichzelf: het achtervoegsel '-pedia' doet denken aan Wikipedia en encyclopedia, verzamelbanken van kennis, maar het voorvoegsel 'zero-' haalt dat onderuit. 

Zeropedia is een verzameling van allerhande weetjes. Antwoorden op vragen als Wat is infrarood? Waarom schilderden prehistorische mensen de muren van hun grot? Wat is een zwart gat? Hoe precies warmt een magnetron je eten op? Wat zijn de lijnen en geogliefen van Nazca? Heel leuk om het antwoord op te krijgen, maar iemand die erg met de vragen worstelt heeft de antwoorden al elders opgezocht. 

De titel ironiseert de niet-noodzakelijkheid van het boek al. In die zin stellen de makers zich bescheiden op. Wel hebben ze hun best gedaan er een heel leuk album van te maken en dat is ook gelukt. 

Opzet

Op elke vraag komt er antwoord in een stripje van zes plaatjes en altijd valt daarbij te lachen. Ook als je het boekje niet leest vanwege de informatie, heb je dus een heel prettige leeservaring. Fabcaro leverde de tekst en hij is steeds op zoek gegaan naar een goede combinatie van grap en informatie.  Ger Apeldoorn vertaalde het boek in het Nederlands en heeft daarbij grapjes vernederlandst: beerdiertjes zijn bestand tegen de meest extreme omstandigheden, zoals een concert van André Hazes. 

De tekeningen van Julien/cdm hebben cartooneske stijl. Ze zijn toegankelijk, grappig en dienen het verhaal. Nergens zijn ze aandachttrekkerig, terwijl ze genoeg leuke vondsten bevatten. 

Inhoud

Inhoudelijk kloppen de stukjes, voor zover ik er iets van weet. Bij onderwerpen als homeopathie en spontane menselijke zelfontbranding wordt keurig verteld dat er geen wetenschappelijk grond voor is. Zo'n aantekening had de Vereniging tegen de Kwakzalverij ook graag gehad bij het onderwerp acupunctuur, maar daar ontbreekt die. 

De stukjes vormen een leuke mix van dingen die je al weet of in ieder geval herkent en nieuwe informatie. Je doet in kort bestek heel wat kennis op, maar niet op een droge manier. Wetenschap is een serieuze zaak, maar je je kunt de wetenschappelijke inhoud serieus nemen en die toch op grappige manier brengen, blijkt uit dit boek. Nergens wordt het saai, de toon is opgewekt en de aanpak is fris. 

Natuurlijk zijn het allemaal losse stukjes, maar de manier van schrijven en tekenen maken er wel een geheel van. Dat gebeurt ook door running gags, zoals het steeds terugkeren van de namen Patrice en Silvio in wisselende context. Hoe vaker dat gebeurt, hoe grappiger dat wordt. 

Ook voor kinderen

Zeropedia is niet in de eerste plaats voor kinderen bedoeld, denk ik, maar het lijkt me wel een ideaal boekje voor schoolbibliotheken (als die nog bestaan). Juist de luchtige toon houdt de drempel laag  en gemiddeld genomen houden kinderen van weetjes. Sommige grapjes ontgaan hun wellicht, maar die pikken de volwassenen dan weer op. Een album voor een breed publiek dus. 

Voor in dit album staat dat het deel 1. We mogen dus meer delen verwachten en dat is goed nieuws. Als je dit deel alvast koopt, heb je het begin van een leuke reeks. 

Titel: Zeropedia. Alles over Alles (en andersom)
Deel 1
Tekst: Fabcaro
Tekeningen en kleur: Julien/cdm
Vertaling: Ger Apeldoorn
Uitgeverij: Menlu
108 blz, € 24,99 (hardcover)

10 opmerkingen:

  1. Hoi Teunis, dat ziet er leuk uit. Ik heb het boek gelijk gereserveerd bij de bibliotheek. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hebben ze het al genomen of gaan ze dat voor jou doen? Het is inderdaad een perfect boek voor bibliotheken.

      Verwijderen
    2. Ik heb het de leerlingen laten zien, Ger. Ze waren wel geïnteresseerd.

      Verwijderen
    3. Het is een grappig boek, Erik. Ook leuk om stukjes uit te lezen.

      Verwijderen
  2. Hoi Teunis, ik heb het boek bij de bibliotheek geleend, maar het is duidelijk niet aan mij besteed. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen