Het duo Herman Roozen (scenario) en Pieter Hogenbirk (tekeningen) houdt ervan om bekende personen als onderwerp van gags te nemen. Zo maakten ze een strip over Michiel de Ruyter (De Ruyter) en over het Koninklijk huis (Van Oranje). En ook over Rembrandt (Rembrandt).
Omdat de hoofdpersoon bekend is, hoef je veel dingen niet uit te leggen. Iedereen weet bijvoorbeeld dat Rembrandt een schilder was, dat hij de Nachtwacht geschilderd heeft en dat hij soms in financiële problemen verkeerde. Hij verzamelde exotische voorwerpen en bijzondere kledingstukken en daar ging veel geld in zitten.
Wie zich iets meer ingelezen heeft, weet ook nog dat zijn vader Harmen molenaar was, dat Rembrandt getrouwd was met Saskia, later een relatie begon met Geertje Dircx en nog weer later met Hendrickje Stoffels. Hij had een zoon: Titus.
Bekende tijdgenoten
Met al die veronderstelde kennis speelt de strip Rembrandt. Er loopt ook wel eens een bekende tijdgenoot rond, zoals de waterbouwkundige Leeghwater, die in de strip Rembrandts buurman is. De huisarts is dokter Tulp, die we kennen van Rembrandts schilderij De anatomische les. De onderwijzer van Titus is meester Bartjens, die bekend is van zijn rekenboek.
Roozen speelt met de geschiedenis. Zo worden de kaartjes voor een concert van troubadour Boudewijn verkocht in het Concertgebouw, dat pas in 1888 geopend zou worden. Verder gaat Rembrandt tekenen in de dierentuin, wat ook pas in de negentiende eeuw kon. Er komt ook een koper Goudstikker in enkele gags voor, bekend van de Goudstikkercollectie. Die werd pas eind negentiende eeuw geboren.
Dat zijn knipoogjes, zoals ik bij troubadour Boudewijn, bedoeld of onbedoeld, moest denken aan Boudewijn de Groot en bij de vier Dolle Blokfuitguiten aan The Beatles.
Geertje en Hendrickje
In de gags leeft Rembrandt samen met Geertje, terwijl Hendrickje huishoudster is. Of dat in werkelijkheid ook is voorgekomen, weet ik niet, maar voor de strip is dit wel spannend. Zo kan Rembrandt Geertje bedriegen met Hendrickje. Volgens de strip is Rembrandt toch al gecharmeerd van vrouwelijk schoon. De relatie met Geertje is niet altijd even goed, wat in de werkelijkheid ook soms zo was. Rembrandt liet haar uiteindelijk opsluiten in het spinhuis in Gouda.
Wat er allemaal wel of niet klopt, is voor de strip eigenlijk niet zo belangrijk. De setting moet ongeveer kloppen en om het contact met het heden te houden, moeten er genoeg knipogen in zitten naar de huidige situatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een lange rij staat bij de ticketverkoop.
Twee edities
Het tweede album, Zelfportret, is uitgekomen in twee versies: de Jumpeditie (voor kinderen) en de Grote-menseneditie. Het verschil is al te zien aan de covers. Op de kinderversie tekent Rembrandt een zelfportret, met alleen zijn hoofd, en op de andere versie tekent hij zichzelf met Hendrickje in bed. Ik heb alleen de grote-menseneditie bekeken.
In het album zijn gags van een enkele strook opgenomen, maar ook van enkele pagina's. Wat dat betreft is het lekker afwisselend. Het is een album dat je achter uit kunt lezen, maar waar je ook hier en daar wat kunt lezen, waarna je het weglegt en later en nog wat hapsnap uit leest.
Een gagstrip moet in de eerste plaats grappig en dat is Rembrandt zeker. Natuurlijk is de ene gag meer geslaagd dan de andere, maar ik heb het album met veel genoegen gelezen en ik heb me prima vermaakt. Het is een vrolijk geheel, waar je vanzelf een goed humeur van krijgt. Steeds weer kan Roozen grapjes maken over bijvoorbeeld het thema geldgebrek of vreemdgaan, zonder dat het vervelend wordt.
Tekeningen
De tekeningen van Pieter Hogenbirk hebben een soort goedmoedigheid. Ze zijn getekend in strakke lijn en zijn egaal ingekleurd. Ze zijn altijd helder en laten zich gemakkelijk 'lezen'. Van tijd tot tijd is er een tekening zonder decor, wat ook wel prettig is, als afwisseling. De andere tekeningen zijn voor het overgrote deel helemaal volgekleurd. Als er geen decor is, ontbreken ook de kaderlijnen.
Dit tweede album van Rembrandt oogt fris en zo zijn ook de gags. Voor mijn gevoel kunnen Roozen en Hogenbirk nog wel even vooruit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten