zaterdag 26 mei 2012

Metamaus


Maus van Art Spiegelman heeft, zo'n vijfentwintig jaar geleden, de stripwereld veranderd. Daarin vertelde Spiegelman het verhaal van zijn ouders, die Auschwitz overleefden. Een zwaar onderwerp, zeker voor een genre dat in het Engelse taalgebied 'comic' genoemd wordt. Spiegelman tekende de Joden als muizen, de Duitsers als katten en de Polen als varkens. Behalve wat zijn ouders meemaakten, tekende hij ook de soms lastige verhouding die hij met zijn vader had.

Maus werd wereldberoemd, al voor het in boekvorm was verschenen. Later zou het in veel verschillende landen uitkomen. Spiegelman kreeg de prestigieuze Pullitzerprijs.

Nu is er Metamaus, een prachtig boek over Maus. Voor het grootste deel bestaat het boek uit een zeer degelijk interview, waarin Spiegelman duidelijk kan maken hoe hij Maus maakte en hoe erop gereageerd werd. Er zijn ook interviews opgenomen met de gezinsleden van de tekenaar, wier leven natuurlijk ook door Maus beïnvloed zijn. Het boek is rijk geïllustreerd en bevat een handig chronologisch overzicht en een register.

Het uitputtende van het boek is prachtig. We krijgen niet alleen een persoonlijk verhaal, maar ook een kijk achter de schermen van de technische problemen die een tekenaar moet oplossen als hij zo'n boek wil maken.

Maar Metamaus biedt meer. Op een bijgeleverde dvd staat de complete, tweedelige Maus met bovendien alle schetsen voor alle plaatjes. De auteur geeft er audiocommentaar bij. We kunnen ook nog de gesprekken beluisteren die Spiegelman met zijn vader had. De transcripties daarvan staan trouwens ook in Metamaus.

Het is moeilijk te bedenken wat er nog over Maus te vertellen zou zijn wat niet in Metamaus staat. Het is het definitieve boek over Maus. Een groots boek.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten