donderdag 24 mei 2012

Woestijn


Bij Dante is iets vreemds aan de hand. Vlak voor aanvang sprak ik een paar mensen die in Ede wonen. Ze keken opgewekt en een van hen maakte een grapje. In de zaal zag ik zelfs enkele mensen zitten die ronduit gelukkig leken. Daar snap ik helemaal niets van.

Ede is namelijk een bijzonder onaantrekkelijke stad. Het is niet mijn oordeel, maar het oordeel van de Atlas voor Gemeenten, die deze week verschenen is. In de Gelderlander en op de site van Ede FM staat dat het met Ede nog wel een beetje meevalt: van de vijftig grootste gemeenten zou Ede qua aantrekkelijkheid op plaats nummer 25 staan, een middenmoter dus. Waar dat vandaan komt, weet ik niet, maar Ede staat echt op nummer 32. En als je gaat kijken hoe Ede zich ontwikkeld heeft, dan moeten we zelfs bijna onder aan het lijstje van vijftig gaan kijken: nummer 48. Dat wil zeggen dat Ede de laatste vijf jaar alleen maar onaantrekkelijker geworden is. Alleen Spijkenisse en Hilversum zijn verder achteruit gekacheld.

Dat Ede het zo magertjes doet, komt doordat het accent deze keer op cultuur lag. Cultureel gezien is Ede blijkbaar een woestijn. Dat we nog bij de eerste dertig zitten, danken we aan Cinemec, die ervoor zorgt dat we landelijk het grootste aantal bioscoopstoelen per duizend inwoners hebben. Qua archeologie, musea en boekwinkels, doen we het trouwens ook nog wel behoorlijk.

Maar voor de rest? Wat theater en popmuziek betreft komt Ede stijf op de laatste plaats. Dat wil dus zeggen dat er geen andere gemeente van vergelijkbare omvang is waar het zo beroerd is op het gebied van popmuziek en theater. Wij vinden het misschien normaal dat je in Ede niet op dinsdag naar de schouwburg kunt, maar dat is het blijkbaar niet.

Met klassieke muziek, evenementen, het aantal kunstenaars, galerieën en musea voor beeldende kunst gaat het trouwens niet veel beter. En dan hebben we nog wel het Kröller Müller! Ook het aantal cafés en het culinaire aanbod blijft onder het gemiddelde.

We waren al wel een beetje voorbereid natuurlijk. Toen in januari de Cultuurkaart verscheen, bezette Ede ook al een schamele tweeëndertigste plaats. Dat Ede nu hoger scoort danken we aan de sociaal-economische kant van het onderzoek: weinig werklozen, weinig armoede.

En al in 2010 werd er een zogeheten Stadsfoto van Ede gepubliceerd. Daarin staat al: ´op de meeste voorzieningen scoort Ede benedengemiddeld: culinair aanbod, winkelaanbod en podiumkunsten. Alleen de bereikbaarheid van natuur is bovengemiddeld´. Die Stadsfoto is trouwens interessant: je kunt per wijk bekijken of er rommel op straat ligt, of er overlast is door junks en dronkenlappen en of er veel of weinig Antillianen wonen. Je kunt het boekje van ruim honderd pagina’s downloaden van de site van de provincie Gelderland.

Al met al is het toch redelijk triest dat het in Ede qua cultuur zo beroerd gaat. Ik neem aan dat de wethouder al drie nachten niet slaapt. Wel vraag ik mij af of ons cultureel café meegenomen is in het onderzoek: zo’n beetje elke maand is er bij ons beeldende kunst en muziek, soms is er film, soms toneel. Dante is een oase in de Edese cultuurwoestijn.Teunis Bunt leest column voor


Geen opmerkingen:

Een reactie posten