vrijdag 26 juni 2020

Podcast: Nooit geweten, Supplement, Radio Bergeijk


Nooit geweten

Weetjes zijn heerlijk, zowel de zinnige als de onzinnige. Ik hou van boeken met lijstjes: rare records, de opmerkelijkste dingen die ooit uit de lucht zijn komen vallen, politici die minder dan een week in functie zijn geweest - dat soort dingen. Trivialiteiten en wetenswaardigheden strijden om voorrang. 

Een bron van veel weetjes is Wikipedia. Dat weet intussen iedereen wel. Op elk gebied kun je je via dit medium verdiepen. Teun Duynstee heeft daarom Wikipedia als uitgangspunt genomen voor zijn podcast Nooit geweten. Waarschijnlijk zal dat, 'Nooit geweten,'  ook de reactie van veel luisteraars zijn na het horen van een aflevering.  

Vijf afleveringen

Tot nu toe zijn er vijf afleveringen geweest en ik vind ze allemaal interessant: over het geheugen van de eerste computers, over de kunstenares Artemisia Gentileschi, over iemand die na zijn dood nog een moord pleegde, over de co-prinsen van Andorra en over de introductie van de decimale tijd. 

Duynstee heeft een prettige, rustige stem en zijn manier van vertellen houdt je goed bij de les. De vormgeving, met fraaie muziek in inleiding en tussendoor, helpt mee om het geheel prettig te maken. Aan het eind is er een oproep om te doneren aan Wikipedia en dus niet aan de podcast. Dat is een sympathiek gebaar. 

De spreiding van de onderwerpen zorgt ervoor dat iedereen wel iets aantreft van zijn interessegebied: computers, geschiedenis, kunst, politiek/staatsgeschiedenis, tijdrekening. En dat allemaal in een klein kwartiertje per aflevering. 

Uitzonderlijke verhalen

De verhalen zijn uitzonderlijk: een kunstenares die als meisje verkracht wordt, aangifte doet tegen de dader en gemarteld wordt tijdens het verhoor. En dan ook nog uitgroeit tot een beroemdheid, wier werken een zaal met die van Caravaggio mogen delen. Of wat te denken over de persoon die na zijn dood er nog voor kan zorgen dat zijn vijand het loodje legt? En wist u dat Macron co-prins van Andorra is?

Het zijn heerlijke verhalen om te horen en ook om door te vertellen. Zegt het voort! De podcast heeft ook een account op Twitter (@nooitpodcast).



Supplement

De podcast Supplement ken ik nog niet zo lang. In iTunes zijn er op dit moment ruim veertig afleveringen beschikbaar. Ze hebben allemaal te maken met klassieke muziek, maar de diversiteit is groot. 

'De komedie is ten einde' is een hoorspel over de laatste dagen van Ludwig van Beethoven. Er is meer over Beethoven, bijvoorbeeld 'Opus 130', over het laatste strijkkwartet van Beethoven en er is ook een  aflevering over Beethovens opera Fidelio

Zeer genoten heb ik van de serie 'Zin in muziek', die niet alleen gaat over zin hebben in muziek, maar ook over de zin van muziek. Aan de hand van gedachten van René Gude gaat Trouw-journalist Henk Steenhuis, samen met altviolist Huub Beckers in gesprek met het publiek over het zintuiglijke, het zinnelijke, het zinrijke en het zinvolle in de muziek. Nog niet al die afleveringen heb ik beluisterd, maar wat ik gehoord heb, dwong mij tot scherp luisteren en nadenken en dat is altijd prettig. 

Andere series binnen deze podcast zijn 'De schatkamer van Willem Jeths', 'Debussy in spiegelbeeld' en 'Op zoek naar het ongekende'. 

Het aardige is dat je gewoon wat afleveringen kunt kiezen en dat je niet alles hoeft te beluisteren. Voor wie van klassieke muziek houdt, is er veel leerzaams, moois en leuks te vinden. Ik had bijvoorbeeld nooit van de componist Tom Bruynèl gehoord. In een enkele aflevering krijg je toch een beeld van hem. Van zijn muziek, maar ook van zijn karakter. Leuk detail: hij had een geit die Koteletje heette. 

Supplement is een podcast van NPO Radio 4. De afleveringen vind je op de bijbehorende site.


Radio Bergeijk

Je zou Radio Bergeijk gerust een instituut kunnen noemen. Het programma heeft dan ook een lange geschiedenis. Tussen 2001 en 2007 waren er meer dan zeshonderd uitzendingen, die allemaal nog terug horen zijn. Daarna was het radiostation een tijdje weg, maar in 2019 kwam het terug, onder de karakterisering 'radiomagazine'. 

Radio Bergeijk is een parodie op lokale radio. Het plaatsje Bergeijk bestaat overigens echt en sommige verwijzingen naar de werkelijkheid (Theater De Kattendans) kloppen gewoon. Maar vaak wordt er overdreven en hebben de personages absurde trekken. 

Centrale figuren in de podcast zijn Toon Spoorenberg (gespeeld door Pieter Bouwman) en Peer van Eersel (gespeeld door George van Houts). Beide spelers nemen ook andere personages voor hun rekening. Veel werd geïmproviseerd. Dat had tot gevolg dat de ene aflevering wat spetterender was dan de andere, maar ook een minder geslaagde aflevering heeft zijn functie: ook die laat zien hoe het mis kan gaan bij de lokale radio. 

Dat ik de aflevering van de eerste serie beluisterde, is alweer een tijdje geleden. Ik genoot er zeer van. Sommige dingen waren zeker niet politiek correct en in een tijd van beeldenstorm had daar gemakkelijk kritiek op kunnen komen. Maar dat gebeurt door mensen die niet inzien hoe humor en hoe satire werkt. 

De tweede serie, vanaf 2019, moest even op gang komen. Ik was er nog niet meteen voor gewonnen. Toon en Peer waren weer als vanouds, maar naar mijn mening waren er in het begin te veel mensen die 'stemmetjes' gebruikten en dat verveelde toch wat. 

Er zijn veel vaste rubrieken. Vaak is de titel van de rubriek al duidelijk, maar is er ook een ondertitel, die hetzelfde overbodig nog eens zegt. Ook bij de aankondiging: Radio Bergeijk, het radiostation voor Bergeijk. 

Intussen zijn er alweer veel goede afleveringen. Juist doordat sommige zaken worden uitvergroot, realiseer je je waar de gevoeligheden in onze maatschappij liggen en waarom je de indruk hebt dat dingen op of over het randje zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten