woensdag 17 juni 2020

De schat van de Black Swan (Paco Roca / Guillermo Corral)


Precies kan ik het niet meer nagaan, maar toen ik me opnieuw in strips begon te verdiepen en erover ging schrijven in de krant, was Rimpels (2009) van Paco Roca een van de eerste graphic novels die ik besprak. Ik was meteen voor de auteur gewonnen. 

Hier  schreef ik over het fraaie La Casa (2017), dat ik mooi vind, en over Het kruispunt (2019). Met dat laatste boek heb ik wat minder connectie. Intussen  is er nieuw boek: De schat van de Black Swan

Scenario

Het scenario van deze strip is geschreven door Guillermo Corral van Damme, die eerder zijn sporen verdiende als schrijver van korte verhalen en als fotograaf. Met De schat van de Black Swan schreef hij een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarvan hij persoonlijk getuige is geweest. 

Het is een fascinerend verhaal: er wordt een scheepswrak gevonden in de Straat van Gibraltar, door een schip van een Amerikaans bedrijf, Ithaca uit Florida. De kapitein is Frank Stern. Die haalt een behoorlijke buit binnen, maar het is de vraag hoe legaal dat is. Is het wrak eigendom van Spanje? 

Ventura

Aan de Spaanse kant volgen we de gangen van de jonge diplomaat Alex Ventura, die net op het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt. Zijn eerste stappen lijken aarzelend, maar gaandeweg ziet hij steeds beter welke klus er geklaard moet worden. Hij laat zich juridisch bijstaan door een oude rot in het vak, Jonas Gold. 

Black Swan is overigens niet de echte naam van het schip. Het is de naam die eraan gegeven is om Spanje minder aanknopingspunten te verschaffen. Ithaca doet er alles aan om het tegenpartij zo moeilijk mogelijk te maken. 

De schat van de Black Swan is een boeiend verhaal geworden, waarvan je gemakkelijk een film of een tv-serie zou kunnen maken. Paco Roca maakte er een spannende strip van. Het verhaal is een getouwtrek tussen de zeer commerciële Amerikaanse organisatie en de Spaanse overheid, waarbij de sympathie van de lezer vooral bij Alex Ventura ligt en bij Jonas Gold. De tegenstander, in de persoon van Frank Stern, is wel echt een karakter en de verhouding tussen hem en Jonas Gold blijkt gecompliceerder dan aanvankelijk lijkt. 

Sober

Paco Roca stelt zijn tekeningen geheel in dienst van het verhaal. Ze trekken weinig de aandacht, zodat je meestal niet eens in de gaten hebt hoe effectief ze het verhaal vertellen. Soms zit het in kleine dingen. Op een pagina valt gestaag de regen. Onaangenaam weer en je bent blij dat je als lezer niet door dat weer hoeft. Het regent zelfs zo hard, dat de regen ook in de tekstballonnen doorgaat. 

De inkleuring is sober, met weinig kleurcontrasten. Dat houdt de tekeningen rustig. Het spectaculaire zit dan ook niet in extreme gebeurtenissen, maar in hoe het verhaal zich ontwikkelt: je hoopt op een goede afloop, maar je weet dat die allerminst zeker is. 

Er is op sommige pagina's aardig wat tekst en als de geschiedenis van het gezonken schip weergegeven wordt, stapt Roca af van de ballonstrip: elke bladzijden krijgt dan een tekening met tekst eronder. Zo kan er in een beperkt aantal pagina's veel informatie gegeven worden. De kleur van die pagina's is beige (als dat het goede woord is), wat de indruk van vergeeld papier geeft, en dat past weer goed bij de historische inhoud. 

Aan de ene kant is De schat van de Black Swan een avonturenstrip. Je wilt weten hoe het afloopt en of het zal lukken om de vracht van de Black Swan terug te krijgen in Spanje. Aan de andere kant is het ook een strip over persoonlijke verhalen: mensen die lange tijd met elkaar omgaan en hoe dat hun onderlinge verhouding beïnvloedt. Door de menselijke kant leef je gemakkelijker mee met de personages. Er zit ook een zekere tragiek in het verhaal, niet alleen aan de Spaanse kant, maar ook aan de Amerikaanse. 

Gelaagd

Dat alles maakt dat het verhaal gelaagder wordt dan het simpele avontuur en dat is altijd prettig bij het lezen. Dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het allemaal nog net iets kruidiger. 

Voor op het album zien we Alex Ventura, die een kluisdeur opent voor zijn naaste medewerkers. De ronde deur heeft ook wel iets weg van een patrijspoort. Door dat geopende venster zien we galjoenen die elkaar bestoken, alsof we een directe blik in het verleden krijgen. Twee personages lopen naar de opening. De lezer loopt met hen mee het verhaal in. 

Paco Roca is heel divers in de onderwerpen die hij in zijn verschillende albums behandelt. Toch wordt elk verhaal ook weer een Roca-verhaal. Aandacht voor details, het volledig afwezig zijn van effectbejag, momenten waarop het verhaal even stilvalt en er een soort contemplatie ontstaat bij personage en lezer - het is allemaal vintage Paco Roca. Met De schat van de Black Swan heeft hij een mooi boek aan de oeuvre toegevoegd. 

Titel: De schat van de Black Swan
Scenario: Guillermo Corral
Tekeningen: Paco Roca
Uitgever: Soul Food Media
Arnhem 2020; 216 blz. paperback € 24,95





Geen opmerkingen:

Een reactie posten