vrijdag 3 december 2021

Acht podcasts over popmuziek

Het podcastwoud groeit zo hard dat het een jungle wordt waar je al gauw de weg kwijtraakt. Ik moet me er meer en meer mee verzoenen dat ik, zelfs als ik me beperk tot het Nederlandse taalgebied en tot de podcasts die me wel wat lijken, niet alles kan volgen. De vorige keer schreef ik over zes podcasts die over geschiedenis gaan en daarbij vergat ik Het Raadspension, de sympathieke podcast van iemand die zich Paulus Historicus noemt. Bij dezen noem ik hem alsnog.

Deze keer een bijdrage over podcasts over popmuziek. Daarvan zijn er heel veel en ik vis er een paar uit waar ik veel plezier aan beleef of beleefd heb. 


De ondergewaardeerde playlist

Het concept van De ondergewaardeerde playlist spreekt me zeer aan. Elke keer staat een band of artiest centraal en daarvan worden nummers gedraaid, maar niet de nummers die iedereen al kent. Vooraf wordt er een zwarte lijst gemaakt: de hits en de nummers die in de Top 2000 stonden, mogen niet gekozen worden. Daarna gaat een aantal muziekbloggers stemmen, waarna er een top 15 wordt samengesteld. Deze top wordt vervolgens gedraaid, maar niet van 15 naar 1, maar chronologisch, zodat je een soort ontwikkeling door de jaren heen hoort. 

Steeds worden er twee nummers na elkaar gedraaid: het eerste krijgt een inleiding van een blogger, het tweede een uitleiding. En dan volgen er weer twee. 

De ondergewaardeerde playlist is een mooie mix van informatie en muziek en omdat hits vermeden worden, is er altijd veel nieuws te horen. De sprekers zijn enthousiast, ter zake kundig en helder in hun uitleg. En als je de podcast volgt, kom je ook in aanraking met groepen en artiesten waar je niet zo snel uit jezelf naar zou grijpen. 

De diversiteit is groot. Een greep: Nick Cave, Pearl Jam, The Cure, Prince, U2, Björk, dEUS, Hallo Venray, Muse. Eigenlijk heb ik de neiging om het hele rijtje over te typen, maar misschien moet je zelf even gaan kijken. En vooral gaan luisteren. Je vindt de afleveringen hier.


De laatste dagen van John Lennon

Ongeveer een jaar geleden luisterde ik naar de podcast De laatste dagen van John Lennon, gemaakt door drie kenners van The Beatles: Jan-Cees ter Brugge, Wibo Dijksma en Michiel Tjepkema. Daar heb ik zeer van genoten. We weten allemaal op welke tragische manier John Lennon om het leven is gekomen en we worden in de podcast meegenomen naar de aanloop daarnaartoe tot in de laatste momenten. 

Het was de tijd dat Yoko Ono werkte aan een nieuw album. Eigenlijk had ik Ono tot dan toe nauwelijks als een zelfstandig artiest gezien, maar als een soort aanhangsel van The Beatles. Onterecht, blijkt nu. Ook wist ik niet zo goed wat John Lennon gedaan had na het uiteenvallen van de groep waarmee hij beroemd werd. Lennon werkte ook aan een nieuw album, Double Fantasy

Niet alleen worden we uitvoerig geïnformeerd, maar er is ook genoeg muziek om naar te luisteren. Omdat de podcastmakers kenners zijn van The Beatles, zitten ze goed in de muziek en ze kunnen die ook duiden. Ze wijzen invloeden en ontwikkelingen aan. 

Zelfs als je niet een doorgewinterde Beatlefan bent, werkt de podcast enthousiasmerend. Afleveringen vind je op de bekende plekken, bijvoorbeeld hier.


De laatste dagen van Freddie Mercury

Wie op de link klinkt die aan het eind van het vorige stukje staat, komt eerst uit bij een andere podcast: De laatste dagen van Freddie Mercury. Het concept is hetzelfde en de makers zijn dat voor een deel ook: Wibo Dijksma, Anne Hurenkamp en Michiel Tjepkema, aangevuld met Queenkenner Edger Hamer. 

Elke aflevering (het zijn er zes) heeft een titel die ontleend is aan een song van Queen en behandelt een ander aspect van de muziek van Queen of het leven van Mercury. Voor de liefhebber is daarbij veel nieuws te horen. Hoe zong bijvoorbeeld de voorganger van de bekende zanger? Niet slecht, zo blijkt. En we krijgen van sommige nummers ook de aparte partijen te horen, zodat je kunt volgen hoe een nummer is opgebouwd. Aan Bohemian Rhapsody is een hele aflevering gewijd. 

Het viertal gaat ook op reis en heeft gesprekken met met bijvoorbeeld iemand die Mercury tot het einde toe heeft meegemaakt en met de Nederlandse klassieke zangeres Tania Kross. Het is een detail, maar de mooiste verspreking komt op haar naam. Ze zegt dat Freddie Mercury 'raszuiver' zong, waar waarschijnlijk 'glaszuiver' bedoeld is. Iedereen laat dat, terecht, passeren, want het gaat om andere zaken. 

Al met al krijgen we in deze afleveringen een mooi beeld van de muziek van Queen en van de persoon Freddie Mercury. Daarna heb je de neiging om heel veel Queen te draaien. 


Soundcheck

Peter van Bruggen kende ik vooral van het radioprogramma Het weeshuis van de hits. Van Bruggen is een verhalenverteller en zijn verhalen zijn goed. Dat zijn ze ook in de podcast Soundcheck. Net als bij De ondergewaardeerde playlist staat er in elke aflevering een groep of artiest centraal. Van Bruggen vertelt over die artiest en laat tussendoor de muziek horen. 

Zo klinkt het als een brave podcast: praatje - plaatje. Maar dat is het niet. Van Bruggen maakt er echt een verhaal van. In dat verhaal gaat hij op stap met de artiest. Hij laat stukjes uit interviews horen, zodat het lijkt dat die artiest ook echt reageert. In de loop van het verhaal krijgen we veel achtergrondinformatie. 

Ik neem aan dat Van Bruggen indertijd niet echt op stap is geweest met Lou Reed, Blondie, Abba, Nina Simone, Jacques Brel of Simon and Garfunkel, maar dat doet er ook niet toe. Als hij aan het vertellen is, ga je gemakkelijk mee met de fictie, terwijl de inhoud van dat verhaal helemaal niet fictief is, maar juist veel feiten bevatten. 

Heerlijke verhalen zijn het, over bijvoorbeeld de moeilijke samenwerking tussen Paul Simon en Art Garfunkel, over de Nederlandse stalker die zelfs een huis kocht in de buurt van dat Agneta (van Abba) en van het eigenzinnige gedrag van Nina Simone, die een deel van haar leven in Nederland woonde. 

Ik heb daar zeer van genoten en ik wil graag meer. Over bijvoorbeeld The Mama's en The Papa's. Over de samenwerking binnen dat viertal is ook heel wat te vertellen, lijkt me. 


Bobcast

Over de Bobcast schreef ik al eerder, dus ik kan het hier wat beperkter houden. Het is een podcast over Bob Dylan, door Lars Hulshof en Chris Kijne. In elke aflevering hebben de heren een gast met wie ze praten over Bob Dylan. 

Ik heb het idee dat er onder de Dylanfans veel dwepers zijn, die geen kwaad woord over hun idool kunnen horen, maar dat is hier niet het geval. Natuurlijk is er wel eens een gast die zegt: 'Bob Dylan is de beste zanger. Punt!' Dan heb je meer met een gelovige te maken dan met een fan, lijkt me. 

Over het algemeen wordt er goed ingegaan op de muziek, zodat je niet blijft steken bij de anekdotes en door de hoeveelheid afleveringen (27) kunnen alle kanten belicht worden. Natuurlijk een podcast voor liefhebbers, maar ook voor mensen die niet direct fans zijn van Bob Dylan, maar wel geïnteresseerd in popmuziek. 


Springsteen

De podcast Springsteen gaat, je raadt het al, over Bruce Springsteen. Zes afleveringen waarin je mensen hoort die fan zijn van de muziek van Springsteen. 

Over die muziek kom je in de loop der afleveringen ook wel wat te weten, maar je krijgt er vrij weinig van te horen en dat is wel jammer. Juist in zo'n podcast zou het gepraat de muziek niet zo ver mogen verdringen, lijkt me. 

Het zijn overigens wel mooie verhalen, ook van mensen die Springsteen daadwerkelijk hebben meegemaakt. Er zitten ook heel grappige passages in, zoals in aflevering 6, 'De wc.' 

Aan het eind heb je wel een aardig beeld van de persoon Bruce Springsteen, de gedreven muziekmaker, benaderbaar voor veel mensen, altijd gewoon gebleven, maar net iets minder van zijn muziek. Soms ook gaat het meer over de fans dan over de muziek en dat is jammer. Met plezier geluisterd, maar eigenlijk had ik er toch iets meer van verwacht. 



Weird hit wonder

Aan Weird hit wonder besteedde ik al eerder aandacht. Intussen is het tweede seizoen begonnen. Het gaat om allerlei atypische nummers die toch een hit zijn geworden. Te denken valt aan nummers als Schnappi of van André Rieu de Second Waltz.

We krijgen informatie van mensen die het ontstaan van de hit hebben meegemaakt en vernemen hoe groot het succes was. De nummers verschillen onderling behoorlijk en daarom verschillen ook de afleveringen, maar het format blijft gelijk. Aan het eind krijgen we het nummer in zijn geheel te horen (als mijn geheugen me niet bedriegt). 

Leuke podcast, waarvan het ook niet erg is als je af en toe een losse aflevering beluistert. Maar als dat bevalt, wil je de rest waarschijnlijk ook wel horen. 


Nostalgie PodQuiz

Voor mensen met weinig tijd: twee keer per week een aflevering van vijf of zes minuten van de Nostalgie PodQuiz. Elke aflevering stelt Domi Crommen tien vragen over een thema of een artiest. Korte vragen waarop je meteen kunt antwoorden. Aan het eind volgen de antwoorden en kun je controleren hoeveel je er goed had. Bij elke vraag hoort een fragment. 

Een echte popkenner ben ik niet, bleek uit verschillende afleveringen, maar ook voor mij was het leuk om te doen. Twee antwoorden goed hebben geeft ook voldoening. Een podcast om een keer te proberen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten