donderdag 22 augustus 2019

Race tegen de klok! (Olivier Marin/Jérome Phalippou)


Veel strips verschijnen in reeksen. Als het goed is, zijn de verschillende albums los van elkaar te lezen, maar wie de hele reeks volgt, krijgt een vollediger beeld van bijvoorbeeld de hoofdpersonages en is vertrouwd met de setting, die een nieuwe lezer nog helemaal moet leren kennen.

De reeks De avonturen van Betsy kende ik nog niet. Nu is het derde deel verschenen, Race tegen de klok! De hoofdpersoon, Betsy Haller, is in dienst van de rijke Fritz Schlumpf. Hij is een amateurracer en autoliefhebber en Betsy spoort voor hem bijzondere auto's op. In deel 2 van de reeks, Het zilveren spoor was dat 'een elegante en zeldzame Rolls-Royce Silver Ghost uit 1921.'

Dat komen we te weten doordat er op de binnenkant van het voorplat en op het schutblad van het nieuwe album twee pagina's afgedrukt staan van het al dan niet fictieve blad Auto-Revue uit augustus 1963. Je zou zo'n krantachtig gedeelte over kunnen slaan, maar je gaat dat toch lezen en voor je het weet zit je in de reeks. Jammer genoeg zit er in dit gedeelte een flinke uitglijder van de vertaler: 'niet in het minst' in plaats van 'niet het minst', waardoor er in de zin het tegengestelde staat van wat er bedoeld wordt. Maar goed, daar laten we ons plezier niet door vergallen.

Talbot Lago

In dit derde deel spoort Betsy een Talbot Lago 26C op voor Fritz Schlumpf. Omdat hij daarmee wil racen in de Vogezen, gaat Betsy stiekem met de Talbot over de grens om alvast het parcours te verkennen. Dat heeft grote gevolgen: ze wordt verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten en wordt zelfs gearresteerd. Verder blijkt er iemand te zijn die wel erg op haar lijkt en er dreigt ook nog iemand uit de weg geruimd te worden.

Verwikkelingen te over dus en natuurlijk komt het uiteindelijk allemaal goed, maar als lezer ga je altijd mee in de mogelijkheid dat het allemaal ook flink mis had kunnen gaan.

Race tegen de klok! gaat over racewagens, wat geen garantie is voor vaart in het verhaal, maar in dit album hoeft de lezer zich niet te vervelen. Betsy heeft lange tijd niet in de gaten in welk spel zij als pion is ingezet, maar ze is in ieder geval van plan om zelf actie te ondernemen en dat doet ze voortvarend. De vraag is wel of ze nog op tijd is.

De lezer blijft geboeid omdat hij met dezelfde vragen zit en omdat hij onvoorwaardelijk sympathie heeft voor Betty. Ze loopt rond als mooie, jonge vrouw in een mannenwereld (de tekenaar laat geen kans onbenut om haar benen onder onze aandacht te brengen) en de band tussen haar en haar vader (monteur bij Fritz Schlumpf) roept empathie op. Vader zal er alles voor doen om te zorgen dat 'zijn meisje' niets overkomt.

Auto's

Net als in de albums over Brian Jones is er voor de autoliefhebber veel te genieten in Race tegen de klok! Ten eerste speelt het verhaal zich af in 1963, dus in de straten van de stad rijden allerlei auto's die in die tijd gangbaar waren. Daarnaast zijn er veel oudere racewagens te bewonderen.

Aan het eind van het album is er een bonusgedeelte, waarin de auto's in het zonnetje worden gezet die van belang zijn voor het verhaal. Naast de Talbot is dat een Maserati uit 1948 en een Mercedes uit 1937. Van elke auto wordt het aantal cilinders genoemd, de cilinderinhoud, het vermogen en de topsnelheid. Verder een foto van elke auto en een (niet geïnkte) kleurentekening met Betty en/of Schlumpf bij de auto.

het haar op de schedel geplakt
Race tegen de klok! is onmiskenbaar een leuke strip. Het scenario van Olivier Marin zit goed in elkaar en houdt de aandacht vast. Je zou kunnen zeggen dat wel strak wordt vastgehouden aan de formule van een avonturenstrip: iemand heeft een missie, ondervindt problemen, maar slaagt uiteindelijk. Maar de lezer die vermaakt wil worden, vindt dat zeker voldoende. Hij weet ook wel dat het uiteindelijk goedkomt. De spanning zit erin dat je niet vooraf en in de loop van het verhaal weet hoe het in vredesnaam allemaal goed moet komen.

Tekeningen

De tekeningen van Jérome Phalippou zijn prettig: de personages bewegen natuurlijk, er is veel wisseling van decor en de auto's zijn met aandacht getekend. Ook het inktwerk trekt de aandacht. In sommige tekeningen wordt een lijn net dikker aangezet, waardoor de afbeelding wat meer spreekt. Het pakt overigens niet altijd goed uit: soms wordt een haargrens met een vrij dikke lijn gemarkeerd, waardoor het haar op de schedel geplakt lijkt. Maar vaker werkt de lijn juist goed.

Ten slotte is de inkleuring van Fabien Alquier mooi bescheiden, maar wel effectief. Nooit wordt er op gemakkelijke effecten gespeel, maar de inkleuring van de blauwe Talbot is wel altijd zo gedaan dat de rondingen van de auto goed uitkomen. Geen dramatische schaduwwerkingen, geen pogingen zich op de voorgrond te dringen. Alles in dienst van het verhaal.

Race tegen de klok is een onderhoudende strip: spannend, met hier en daar de nodige luchtigheid. Geschikt voor een vrij groot publiek en niet alleen voor wie nostalgisch oude auto's wil bekijken. De heldere verhaallijn en de dito tekeningen maken de strip voor iedereen toegankelijk.

Reeks: De avonturen van Betsy
Deel 3: Race tegen de klok!
Scenario: Olivier Marin
Tekeningen Jérome Phalippou
Inkleuring: Fabien Alquier
Uitgever: Silvester
Den Bosch 2019, 56 blz. hardcover, € 17,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten