maandag 29 september 2014

Being John Malkovich (Knipoog 38)


Malkovich, Malkovich, Malkovich: Homepage to Photographic Masters heet de expositie die vanaf november in Chicago te zien is. De foto's zijn van de hand van fotograaf Sandro Miller. Hij nam als uitgangspunt vijfendertig beroemde foto's (bijvoorbeeld het iconische portret van Che Guevara) en maakte die na. Voor al die foto's vroeg hij John Malkovich als model. Zie hier.

Wie Malkovich zegt, denkt meteen aan de film Being John Malkovich uit 1999. Coen van Zwol die in NRC Handelsblad van 25 september 2014 een stukje wijdt aan deze expositie begint dan ook met te verwijzen naar de film. Hij legt uit:
In die bizarre speelfilm uit 1999 ontdekt een mislukte poppenspeler dat je via een tunnel tijdelijk in h het hoofd van acteur John Malkovich belandt en de wereld dan door zijn ogen bekijkt. Totdat de acteur dat ontdekt, via die tunnel zijn eigen hoofd binnenglijdt en zo in een narcistische nachtmerrie belandt: een restaurant vevolkt door klonen die alleen maar 'Malkovich' kunnen zeggen. 
De film is bij veel mensen bekend. Wie hem niet gezien heeft, herinnert zich toch de titel. Daar speelt Van Zwol op in met de titel van zijn artikel: 'Being John, Marilyn, Che en Salvador'. Als je 'Being John....' hoort, vul je dat in gedachten meteen aan tot 'Malkovich'. De 'John' kan hier trouwens net zo goed John Lennon zijn, want dat is een van de 'personages' bij wie Malkovich in de huid kruipt.

trailer van Being John Malkovich


Enkele foto's van de site die ik hierboven als doorklikmogelijkheid gaf:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten