donderdag 3 april 2014

Django Unchained


Er zijn heel wat liefhebbers van de films van Quentin Tarantino. Ik vermoed dat bijna iedereen Pulp fiction en Kill Bill heeft gezien. Het zijn harde films, waarin de humor ervoor zorgt dat het je allemaal niet te dicht op de huid gaat zitten. Zijn dialogen zijn beroemd. Er zijn mensen die uit hun hoofd er een heel stel kunnen citeren.

Tarantino's laatste film was Django Unchained (2012). Een Duitse premiejager(Dr. King Schultz) koopt een slaaf (Django) vrij, omdat hij drie mensen kent op wie Schultz jaagt. Al gauw wordt Django min of meer de zakenpartner van Schultz. Die behandelt Django als zijn gelijke, wat wel hier en daar opschudding veroorzaakt: 'Een zwarte op een paard!'

Django is ooit gescheiden van zijn geliefde Broomhilda. Schultz helpt hem zoeken. Daarbij gaan de beide mannen tot het uiterste.

Op basis van het filmscript is er een strip gemaakt, die in zes afleveringen is verschenen. In het Nederlands verschijnt die in één kloeke band, ingebonden, mooi afgewerkt. De basis is het complete filmscript, dus ook de passages die bij het monteren van de film zijn afgevallen.

Een script schrijven kan Tarantino wel. Het verhaal zit stevig in elkaar en als je eenmaal begonnen bent, wil je het ook uitlezen. Soms werkt het stripboek net iets anders dan de film. Als een stel mannen Schultz en Django 's nachts besluipen, komt in e ontploffing van de dokterswagen als een complete verrassing. In de strip zie je Schultz de dynamietlading aanbrengen. Zo zijn er nog enkele verschillen. Vaak zijn beide versies gelijkwaardig, soms is de strip iets beter, omdat er ruimer de tijd genomen kan worden om het verhaal te vertellen.

Het meeste tekenwerk is gedaan door R.M. Guéra. Enkele hoofdstukken tekende hij samen met Jason Latour, die ook een hoofdstuk samen met Denis Cowan tekende. De drie tekenaars zijn aardig aan elkaar gewaagd en hun stijlen sluiten bij elkaar aan. Het vierde hoofdstuk is getekend door Danijel Zezelj en dat is een vreemde keuze. Hij tekent namelijk in een nogal afwijkende stijl: hoekiger, minder gedetailleerd, meer zwartvlakken.

In een recensie las ik dat Zezelj zijn hoofdstuk verprutst zou hebben. Dat lijkt me niet het geval. Hij levert goed tekenwerk, maar het past niet bij de rest van het boek.

Django Unchained is een heerlijk stripboek, dat op een breed publiek mikt. Ik kan mij voorstellen dat zowel stripliefhebbers als liefhebbers van Tarantino het zullen kopen. Achter in het boek is mooi extra materiaal opgenomen: een keuze uit de covers van de verschillende afleveringen plus alternatieve coverontwerpen, een blik in het schetsboek van Guéra en schetsen voor een cover door Denis Cowan. Mooi gedaan.

Django Unchained
Western / Graphic novel / Tragikomedie
Scenario: Quentin Tarantino
Bewerking: Reginald Hudlin
Tekeningen: R.M. Guéra, Jason Latour, Danijel Zezelj, Denys Cowan
Uitgegeven door Blloan,
Hardcover, 17x24cm, 224 pagina's, adviesprijs: € 24,95

Openingsscène, door Guéra
Pagina door Danijel Zezelj


Geen opmerkingen:

Een reactie posten