zaterdag 28 december 2019

Podcast: De ongelooflijke podcast, Boekenpodcast, Luisterdoc

Weer drie podcasts deze week. Een podcast over geloof, een over boeken en een over van alles, bijvoorbeeld over de gevangenis het Oranjehotel.

De ongelooflijke podcast


Er zijn podcasts die ik na het beluisteren van een enkele aflevering niet meer bliefde, maar meestal heb je meer afleveringen nodig om je een beeld te vormen. Hoe ik bij De ongelooflijke podcast terechtkwam, weet ik al niet meer, maar ik besloot enkele afleveringen te downloaden en te beluisteren. Daarna heb ik alles beluisterd. Tot nu toe zijn dat achttien afleveringen van ongeveer een uur. Ze kunnen ook tien minuten langer of korter zijn.

In iTunes is de beschrijving: 'Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.' Die laatste zin lijkt zo uit het toetsenbord van een reclamemaker gekomen te zijn.

Maar interessante gasten zijn er wel: Herman Finkers, Maxim Februari, Rutger Bregman om er maar enkele te noemen. En ook de onderwerpen zijn interessant: Migratie, nepnieuws, technologie, burn-outs, cultuurchristendom, religieus fundamentalisme.

Ik was vooraf een beetje bang dat de podcast het geloof en specifieker het christelijk geloof zou verdedigen of prediken, maar over het algemeen valt dat mee. Er zijn maar twee afleveringen geweest die als drammerig op mij overkwamen: die met Emanuel Rutten over godsbewijzen en het gesprek met Maarten van Rossem en Andries Knevel. Van Rossem was redelijk mild maar Knevel was weer erg overtuigd van zijn gelijk en belichaamde daarmee aardig wat vooroordelen over christenen.

Stefan Paas, de vorige theoloog des vaderlands, is prettig om te beluisteren. Juist omdat hij aanzet tot nadenken. Natuurlijk heeft hij zijn overtuigingen, maar hij laat ook ruimte voor de twijfel en is nieuwsgierig. Anders dan Knevel gaat hij niet uit van de antwoorden, maar van de vragen.

Bijzonder was de aflevering met Jason Walters, op jonge leeftijd bekeerd tot de islam. Hij radicaliseerde en kwam bij de Hofstadgroep terecht. Intussen is hij gederadicaliseerd en zet hij zich in  als analist op het gebied van terrorisme en geradicaliseerde moslims. Walters is een intelligente vent, die haarfijn weet uit te leggen waarom moslimextremisten geen waarde hechten aan het leven en op welke manier zij de Koran uitleggen.

Misschien moet je deze podcast gewoon eens proberen om er een beeld van te krijgen. Ik vind het prettig om mee te denken met deze mensen die zich buigen over hedendaagse problemen, los van alle hyperigheid.

Alle afleveringen vind je op deze site.


NPO Radio 1 Boekenpodcast


Er zijn nogal wat podcasts over boeken, wat heerlijk is voor de boekenliefhebber. Wil je alleen tips of wil je een discussie over een boek? Een interview met een schrijver misschien? Zoek even en je vindt de juiste podcast.

Sinds enige tijd is er ook een podcast met een heel precieze naam: NPO Radio 1 Boekenpodcast. Dat is niet een naam die gemakkelijk in het gehoor ligt. Ik neem aan dat er binnenkort een betere voor bedacht wordt.

In elke aflevering zijn er twee presentatoren van programma's op Radio 1, die elk twee boeken meebrengen en dan vijf minuten over elk boek mogen vertellen. De duo's wisselen van samenstelling.  Tot nu toe zijn er zestien afleveringen verschenen.

Eerlijk gezegd bevalt de podcast mij maar matig. Als de ene presentator een boek aanprijst, kan de ander af en toe een vraag stellen of meelevend hummen, maar daar blijft het meestal ook bij. Nummer twee heeft het boek immers  niet gelezen. Je hebt dus een pitch van vijf minuten en het is aardig dat iemand die enthousiast brengt, maar wie even googelt, krijgt minstens net zo veel informatie.

Verder worden er boeken voorgesteld die bijvoorbeeld ook al langsgekomen zijn bij Kunststof. Lekker makkelijk voor de presentator, maar vervelend voor de luisteraar die al een uur een interview met de schrijver heeft beluisterd en dus niets nieuws hoort.

Tegenwoordig is er halverwege nog een telefoongesprek met iemand van een leesclub die een boek aanprijst. Dat kan van alles zijn, dus niet alleen recent uitgekomen boeken. Ik snap dat de boekenpodcast op zoek gaat naar verandering, maar zo'n telefoontje lijkt me geen verbetering.

Voorlopig zie ik niet wat de NPO Radio 1 Boekenpodcast toevoegt aan wat we al hebben. Wie wil luisteren, raadplege de website


Luisterdoc

De podcast Luisterdoc is wat moeilijk te categoriseren. Aan de naam is al te zien dat de podcast documentaires wil brengen, maar het aanbod is zeer divers. Eigenlijk weet je van tevoren nooit wat je kunt verwachten. Dat kan zowel een nadeel als een kwaliteit zijn.

De man achter Luisterdoc is Peter de Ruiter. Hij is vaak als voice-over te horen. Zijn stem is wat monotoon, op het saaie af. Daar is overigens wel aan te wennen. Hij schreef het boek De podcastprofessor (2018), waarin hij ingaat op het maken van een podcast.

De Ruiter heeft verschillende series afleveringen gemaakt. Interessant zijn die in 'Oranjehotel in verzet', waarin hij mensen portretteert die in de Tweede Wereldoorlog in het zogenaamde Oranjehotel gevangen zijn gezet.

Op dit moment verschijnt de serie 'Lifestory' waarin mensen die begeleid worden door de reclassering hun levensverhaal vertellen. Het prettige is dat daarbij elke neiging tot het sensationele ontbreekt.

Soms krijgen we een kijkje in de keuken van podcast- of radiomakers, bijvoorbeeld bij Makersradio, Kostgangers of bij het hoorspel Hotel Schiller. Er zijn ook afleveringen over muziek, bijvoorbeeld over Frank Zappa, en over vegetarisme. Over dat laatste onderwerp heb ik nog niets beluisterd. Wie alles wil horen, kan nog wel even vooruit:  in iTunes staan intussen 64 afleveringen. Hier vind je een overzicht van wat er beschikbaar is.

Over het algemeen zijn de afleveringen weinig bruisend, maar ze zijn degelijk gemaakt en door de diversiteit kun je altijd wel iets vinden van je gading, lijkt me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten