vrijdag 24 mei 2019

Podcast: WaaromEr zijn al veel podcasts waarin we meegenomen worden op een zoektocht. Eerder besprak ik hier De brand in het landhuisBobDe kofferbakmoord en Tante Jos. Het is maar een greep. Ook een roman als En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra is op die manier opgebouwd.

Nu is er weer een zoektocht podcast, waarvan onlangs het laatste (vijfde) deel beschikbaar is gekomen: Waarom. Eva Moeraert gaat daarin terug naar de jaren negentig. De achttienjarige Bjorn, ooit haar vriendje, pleegt dan zelfmoord. De bedoeling was dat hij dat samen met Tom deed, maar die overleefde het. En wie was die Tom eigenlijk? Eva kende hem niet. En altijd is er natuurlijk de waaromvraag, waar de podcast zijn naam aan ontleent.

Confrontatie

De jaren zijn eroverheen gegaan en Eva wil nu toch weten hoe het allemaal zat. Ze heeft op zolder nog correspondentie, spulletjes die aan Bjorn herinneren. Ze had alles al lang weggestopt, maar nu wil ze zich daar weer mee confronteren, hoe pijnlijk dat ook is.

Ze gaat praten met de ouders van Bjorn en met zijn vrienden en ze probeert te reconstrueren hoe het leven van Bjorn er indertijd uitzag. Eigenlijk probeert ze met terugwerkende kracht Bjorn te leren kennen in de hoop iets van hem te begrijpen.

Beoordeling

Waarom is een mooie podcast. Door alles heen voel je de betrokkenheid van Moeraert, maar ook hoe prudent ze wil omgaan met de nabestaanden. In de laatste aflevering, als wat er te weten valt zo'n beetje op tafel ligt, kijkt ze terug op de zoektocht, samen met de ouders van Bjorn. Je zou dat een soort evaluatie kunnen noemen. Het is een mooie manier om het verhaal af te sluiten.

Juist de aandacht (of misschien moet ik zeggen: de liefde) waarmee de podcast gemaakt is, spreekt aan. We leren een jongen kennen die tragisch aan zijn einde kwam. Zijn leven had tragische kanten, maar dat niet alleen. Je merkt hoe de verschillende personen een beeld van Bjorn hebben en hoe ze zelf het verhaal hebben gemaakt waarmee ze kunnen leven. Dat verhaal wordt soms opgeschud tijdens de zoektocht, maar ook dat blijkt positief te werken. Mooi gedaan!

De afleveringen van Waarom vind je op de gebruikelijke plaatsen, maar ook op de site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten