zondag 6 april 2014

Junior Suske en WiskeOp alles wat met Suske en Wiske te maken heeft, staat nog de naam van Willy van der Steen, al is hij al lang  de weg van alle vlees gegaan. We moeten het maar zien als een postuum eerbetoon, al zal het wel met geld te maken hebben. Die naam staat dus ook op de drie uitgaven voor de jonge en zeer lezertjes: De wereld van Schanulleke, Het grote AVI-stripboek en het Strip-leesboek voor jonge lezers.

Het Schanullekeboek is een kijk- en vertelboek, waarin de pop van Wiske de hoofdrol speelt. De tekeningen zijn gemaakt voor Heidi D'Hamers, die ervoor koos om geen inktlijnen te gebruiken. Misschien maakt dat de tekeningen wat 'zachter'. Ik hou wel van de duidelijkheid van de inktlijn, maar misschien werken deze tekeningen beter bij de kleintjes.

De tekstschrijver wordt niet met name genoemd; er wordt alleen verteld dat de uitgever (WPG Uitgevers België) ervoor verantwoordelijk is. Eerlijk gezegd vond ik het boek tekstueel weinig voorstellen. Een verhaal is er eigenlijk niet en op de meeste pagina's is er voor de kinderen te weinig te doen.

Op enkele pagina's wordt er wel wat van de kinderen verwacht: ze krijgen voorwerpen te zien en moeten zoeken waar die op de pagina ervoor in het huis te zien zijn. Aan het eind van het boek is er ook nog zo'n zoekopdracht. Verder is het boek niet zo heel uitdagend.

Het grote AVI-stripboek zal wel oorspronkelijk voor de Vlaamse markt ontwikkeld zijn. Er wordt nog gebruik gemaakt van de 'oude' AVI-niveaus, die hier al enkele jaren geleden afgeschaft zijn. Voor in het boek is wel een tabelletje opgenomen waarin opgezocht kan worden hoe de nieuwe niveaus corresponderen met de oude.

De verhalen in het boek lopen op in moeilijkheidsgraad en zijn bedoeld voor leerlingen van groep 3 en 4. Het moeilijkste verhaal zit op AVI-niveau Eind 4. De personages zijn de zogeheten Junior Suske en Wiske, dus Suske en Wiske toen ze nog op de basisschool zaten.

De tekeningen zijn gemaakt door Jeff Broeckx, die we kennen van zijn werk voor de strip Bessy en zijn tekeningen in Waterland en Verdwaald in het verleden. Hij heeft een mooie, heldere stijl. Daarbij houdt hij de decors eenvoudig, zodat de jonge lezers zich gemakkelijk kunnen concentreren op wat er op de plaatjes gebeurt.

De teksten zijn van Hetty van Aar en Dirk Nielandt. Die schreven aardige verhaaltjes, die dicht bij de belevingswereld van de kinderen staan. De bijfiguren zijn Bert, die wel eens wat minder sympathieke trekjes heeft. en Dotje. De schrijvers creëren een veilige wereld, waarin ook af en toe minder leuke dingen gebeuren. Ik denk dat lezertjes uit groep 3 en 4 zeker plezier aan dit boek zullen beleven.

Het Strip-leesboek voor jonge lezers is van de drie boeken het best. Het is bedoeld voor lezers van 7 tot 9 jaar, maar ik vermoed dat ook oudere broers en zussen stiekem mee zullen lezen. De verhalen in het boek zitten namelijk prima in elkaar, wat geen wonder is, want er is gebruik gemaakt van twee uitstekende scenarioschrijvers,  de onlangs overleden Pieter van Oudheusden, en Willem Ritstier. De tekeningen zijn van de hand van de al genoemde Jeff Broeckx en van Dick Heins, wiens werk we onder andere in Eppo kunnen bewonderen: 40 hours. 

Ook in dit boek zijn Suske en Wiske nog klein. Ze leven in een gezin waarin, Lies en Tom de ouderrollen hebben. In veel verhalen komen er dromen of fantasieën voor die soms enkele bladzijden lang voortduren. Ze zijn te herkennen doordat de randen van de plaatjes niet een strakke lijn hebben. Ik vermoed dat zulke lange ingebedde verhalen wel wat vergen van lezers, maar dat geeft niet. Aan het eind van het verhaal wordt altijd duidelijk hoe het zit.

De verhalen zijn levendig, humoristisch en hebben inventieve plots. Door de fantasieën en de dromen zijn er veel verschillende settings mogelijk; van een saloon in een western tot een land waarin alles van snoep is en van een wolkenfabriek tot een sprookjesachtige wereld met een gemene, sprekende vos.Het strip-leesboek is een boek dat elke basisschooldocent graag in zijn of haar klassenbibliotheek zal plaatsen.


De wereld van Schanulleke                               
Uitgeverij Oogappel
hardcover, gebonden, € 9,95

Junior Suske en Wiske. Het grote AVI-stripboek
Uitgeverij Manteau
hardcover, gebonden, € 13,99

Junios Suske en Wiske. Strip-leesboek
Uitgeverij Manteau
hardcover, gebonden, € 13,99

Uit: Strip-leesboek

Uit: Het grote AVI-stripboek


Uit: De wereld van Schanulleke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten