Nog niet zo lang geleden verscheen het album Pol en de vulkaan waar ik hier over schreef. Naast het verschijnen van nieuwe verhalen van Pol, is er ook een heruitgave van de oude verhalen. Opnieuw vertaald, geletterd en ingekleurd. Dat wordt overigens niet vermeld in het eerste deel, Pol bouwt een boot.
De verhalen over Pol verschenen vanaf 1955 in Nederlandse kranten, maar ze werden nogal gemaltraiteerd: soms ingekort, dan weer verknipt, een volgende keer klopte de volgorde niet. Dat is nu allemaal hersteld.
Dossier
Voor in het eerste album staat een dossier, van de hand van André Taymans. Dat dossier is summier: enkele omslagen in verschillende talen, een paar tekeningen (op een ervan is de voorloper van het beertje Pol te zien), wat illustraties, een beetje tekst.Over het algemeen vormen de dossiers de meerwaarde van de integrale heruitgaven. Je hebt mooi vormgegeven albums in je kast staan (hardcovers) en in elk album staat een degelijke inleiding, vaak aangevuld met bonusmateriaal.
Pol bouwt een boot is inderdaad een hardcover, maar wat er in het dossier staat, is waarschijnlijk met een enkele zoekopdracht op internet te vinden. Waarom is hier niet steviger op ingezet?
Publiek
Mogelijk moeten we het antwoord zoeken in het beoogde publiek. Veel integrale uitgaven zijn bedoeld voor een wat ouder publiek, naar mijn inschatting. Het zijn de striplezers van vroeger, die nu wat meer te besteden hebben en zich wat duurdere uitgaven kunnen permitteren. Deels uit jeugdsentiment halen ze de strips van hun jeugd in huis. Zij lezen ook met interesse een goed dossier. Dat is aan jongeren minder goed te slijten, neem ik aan.Zou de integrale uitgave van Pol mikken op een nieuw, jong publiek? Dat zou kunnen, aangezien er tegelijk met de heruitgave van de oude verhalen nog nieuwe verhalen verschijnen. In dat geval is het dossier een compromis: een kruimel informatie voor de volwassenen en zo weinig inleidend proza dat kinderen er gemakkelijk doorheen bladeren.
Het is natuurlijk mooi dat er nu een ongecorrumpeerde versie van het eerste Pol-verhaal is, maar ik denk dat ik niet alleen voor het verhaal het album aangeschaft zou hebben. Niet alle foutjes zijn overigens uit het verhaal gehaald. Op bladzijde 19 zet visser Big per ongeluk de schildpad op zijn hoofd in plaats van zijn hoed. We zijn al twee bladzijden verder als Big daarom moet lachen. Het plaatje sluit wel aan bij het voorgaande, maar op een of andere manier is er toch een continuïteitsprobleem ontstaan.
Pol bouwt een boot
Voor kinderen is Pol bouwt een boot trouwens een prima verhaal. Het tempo is laag: het hele verhaal door is Pol met zijn vrienden een boot aan het bouwen. Maar tussendoor zijn er steeds grapjes die alles licht houden. Op volwassenen komen die wellicht als wat belegen over, maar kinderen zullen ze wel kunnen waarderen.Het verhaal stopt als de boot te water gelaten is. Dat is een beetje plotseling. De Polliefhebbers missen ongetwijfeld de pannenkoekenmaaltijd. Op het achterplat staat de stapel pannenkoeken overigens wel afgebeeld.
In latere jaren is Pol een ballonstrip geworden, maar in het begin werd het verhaal nog verteld door stroken plaatjes en daaronder de 'gesproken' tekst, waarbij voor elk tekstfragment getekend is wie het uitspreekt. Dat is wel goed gevonden. In de heruitgave zijn de stroken behouden.
Met de veroudering van het verhaal valt het wel mee. Waarschijnlijk zijn dieren ook minder modegevoelig dan menselijke personages. Je ziet wel een ezel voor een kar staan en het model auto dat langskomt, is ook al lang uit de tijd, maar ik verwacht dat kinderen zich daar niet om bekreunen.
Die zijn alleen maar blij met een vrolijk verhaal over een beertje dat inventief is en het samen met zijn vriendjes voor elkaar krijgt om een boot te bouwen.
Titel: Pol bouwt een boot
Tekst en tekeningen: Carla & Vilhelm Hansen
Uitgever: SilvesterStrips
Den Bosch, 2018; 48 blz. € 17,95 (hardcover)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten