vrijdag 22 februari 2019

Podcast: Haagse zaken


Het nieuws volg ik bepaald niet fanatiek: er gaan weken voorbij dat ik geen enkel journaal zie. In het weekend lees ik een krant en voor de rest moet ik het hebben van wat voorbij komt op internet, de NOS-app en het radionieuws van zes uur in de ochtend. En van podcasts! Soms hoor ik op een podcast dat er ergens ophef over is, terwijl ik van het bestaan ervan niet wist.

Voor de Belgische politiek wend ik mij tot De afspraak op vrijdag voor de Nederlandse tot Haagse Zaken van NRC Handelsblad, die meestal gepresenteerd wordt door Lamyae Aharouay. In elke podcast is er een achtergrondverhaal/analyse/uitleg naar aanleiding van iets wat actueel is. De meest recente afleveringen: 'Dit doen de waterschappen en de Provinciale Staten'; 'Hoe het CDA partijleider Buma bijstuurt naar het midden'; 'Het kernwapendebat is terug in Nederland'; 'Haagse Zaken goes Brexit: de (v)echtscheiding'; 'Waarom Rutte III geld uitgeven moeilijk vindt.' Een overzicht van de afleveringen vind je op de site.

Helderheid

Bij alles staat helderheid voorop: er wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd hoe het zit met een bepaalde kwestie, door twee medewerkers van NRC Handelsblad. Dat zijn meestal journalisten die daar gewoonlijk in de krant over publiceren. Aharouay stelt ze vragen en trekt samen met de gasten de conclusies.

Het is heerlijk om te luisteren naar een podcast over politiek waar nu eens niet de meningen voorop staan, maar de uitleg. Die uitleg is natuurlijk altijd een beetje gekleurd; dat is onvermijdelijk. Maar je krijgt in ieder geval informatie en als je meer wilt weten, kun je altijd verder zoeken.

Presentatie

De presentatie van Aharouay ervaar ik als prettig. Ik heb zelfs op haar gestemd, toen er bij de Dutch Podcast Awards niet alleen op de podcasts, maar ook op de presentatoren gestemd kon worden. Lamyae Aharouay verplaatst zich in de luisteraar die geïnformeerd wil worden en dwingt op een vriendelijke manier de gasten om de zaken duidelijk uit te leggen.

Ik kan mij voorstellen dat de podcast voor een vrij breed publiek interessant is: van middelbare scholieren met maatschappijwetenschappen in hun pakket tot mensen die alles willen weten over de Nederlandse politiek, van mensen met weinig kennis tot mensen die er al best wat van afweten, van mensen met weinig tijd die toch wekelijks geïnformeerd willen worden tot mensen met veel tijd die er nog wel een podcast bij kunnen hebben. Aanbevolen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten