dinsdag 15 november 2011

Tuffy heeft haast


Als kind heb ik nooit iets van Jaap ter Haar gelezen. Later las ik wel Boris, dat ik overigens een mooi boek vond, maar daar bleef het dan ook bij. Nu heb ik Tuffy leren kennen.

Jaap ter Haar heeft heel wat boeken geschreven die eigenlijk als hoorspel bedoeld waren en ik heb begrepen dat ook Tuffy aanvankelijk de hoofdrol speelde in een hoorspel. Hij past helemaal in een tijd waarin de radio een modern medium was en waarin ook al voorzichtig de tv opkwam.

Tuffy is zo klein, dat je hem alleen kunt zien door een vergrootglas. Hij draagt een kastje op zijn rug en op zijn borst prijkt een grote T, zoals Superman de S draagt. Als ik het goed begrepen heb, reist Tuffy op geluidsgolven. Hij wekt met zijn kastje een hoge toon op en via die toon reist hij. Ik heb ook ergens gelezen dat hij door kabels kan, maar dat doet hij niet in Tuffy heeft haast.

Dat boek begint met een fietsenstalling bij een stadion, waarin een klein jongetje alle fietsen op slot heeft gezet, zodat iedereen moet zoeken naar zijn sleuteltje. Iedereen loopt een vertraging op. Dat is lastig voor iemand die al voor de voetbalwedstrijd het eten op het gas had gezet. Het was dus nog duidelijk de tijd van ‘slow cooking’, waarin een gerecht gerust enkele uren kon staan pruttelen.

De meeste problemen lost Tuffy op. Dat is niet allemaal even geloofwaardig, maar goed, dat is Tuffy ook al niet. Als je het bestaan voor het mannetje slikt, slik je ook wel andere zaken. Wel verbaasde het mij dat aan het eind van een boek een mol ineens kon praten en ook dat Tuffy met zijn kleine stembandjes wel een flink geluid kan voortbrengen. Maar wellicht versterkt hij zijn stem door het kastje op zijn rug.

Eigenlijk is het boek een verzameling verhaaltjes dat door een dun lijntje bijeen wordt gehouden. Onderhoudend, maar meer ook niet. Het zal in zijn tijd de weg naar de lezer wel hebben gevonden, al had ik nog nooit van Tuffy gehoord. Wel van Saskia en Jeroen en van Ernstjan en Snabbeltje, hoewel ik ook nooit een boek heb gelezen waarin die de hoofdpersoon waren. Wellicht is Tuffy ook in zijn tijd al een van de mindere helden geweest. Toch heeft hij het, getuige de stofomslag, minimaal zes delen volgehouden. Intussen is het stof over Tuffy neergedaald en dat is best.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten