vrijdag 22 maart 2019

Podcast: Bob


Vorig jaar was Bob de grote winnaar van de Dutch Podcast Awards van BNR Nieuwsradio. Veel mensen hadden de zes delen die de podcast telt toen al beluisterd. Dat scheelt natuurlijk in de stemmen. Niemand mopperde achteraf over de winnaar. Bob is dan ook een erg goede podcast.

Makers

De makers zijn de leden van het audiocollectief Schik: Nele Eeckhout, Siona Houthuys, Mirke Kist, een Vlaams/Nederlands trio dat intussen nog meer moois heeft gemaakt, zoals Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer, waarover ik al eerder schreef.

Het gegeven van Bob is intrigerend: een oude vrouw, Elisa, dementerend, heeft het de hele tijd over een jeugdliefde: Bob. Ze zou zelfs een kind van hem gekregen hebben, dat ze heeft moeten afgeven. Maar bestaat Bob wel? Of is hij alleen aanwezig in het wat verwarde hoofd van Elisa? Haar kinderen weten van niets en de drie vrouwen van Schik gaan op onderzoek uit.

Je raakt gemakkelijk geboeid door Bob: je wilt domweg weten hoe het zit. Wat is werkelijkheid en wat is een waanbeeld? En passant krijg je als luisteraar een tijdsbeeld van de periode toen Elisa jong was, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog. En je leert steeds beter de hoofdpersoon Elisa kennen.

Meeleven

Daardoor leef je gemakkelijk mee met het verhaal. Daarnaast hoor je hoe de drie van Schik hun plannen maken en uitvoeren, welke vragen zij zichzelf en elkaar stellen en bijna vanzelf worden dat ook de vragen van de luisteraar.

Het is al met al een ontroerend verhaal. Je hoopt dat er duidelijkheid komt nu Elisa nog leeft en dat zij die duidelijkheid nog kan beseffen. En je hebt te doen met de jonge vrouwen van toen, die net een kind hadden gekregen dat door de omgeving niet gewenst was en dat dus afgestaan moest worden. Daarmee wordt het verhaal van Elisa exemplarisch voor een grotere groep vrouwen.

Zes afleveringen

De podcast beslaat zes afleveringen van dertig minuten. Je kunt die drie uren achter elkaar meepakken, je kunt het ook een beetje uitsmeren, zoals je een lekker gerecht met kleine hapjes eet. Het zou me verbazen als iemand er niks aan zou vinden.

Je vindt de podcast op de vertrouwde plekken, maar bijvoorbeeld ook op de site van de VPRO over Bob. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten