Het concept van de serie Uur U is interessant: het geven van een alternatieve geschiedenis. Daarmee wordt de werkelijke geschiedenis teruggebracht tot een van de mogelijke verhaallijnen. Soms zou er maar weinig nodig geweest zijn om gebeurtenissen anders te doen lopen.
Deel 13 van de reeks is de tweede helft van een tweeluik, waarvan Het stepperijk de eerste helft is. Daarin werd geschetst hoe Dzjengis Khan Europa dreigt te veroveren. Rome is al gevallen en de horden zullen straks verder trekken. Deel 13 heet Stupor Mundi, een fraaie titel. Het is de bijnaam van keizer Frederik II van Hohenstaufen (1194 - 1250), hij die de wereld versteld doet staan. Met Rome had de keizer niet zo'n stabiele verhouding. Maar liefst drie keer werd hij geëxcommuniceerd (hij weigerde lang om op kruistocht te gaan), waarbij hij overigens gewoon aan de macht bleef.
Vredesaanbod
Eigenlijk is in dit album niet Frederik II de hoofdpersoon. Als lezer leven we vooral mee met de monnik Willem, die samen met de houwdegen Aleksandar en een Chinese schone door Ögedei Khan (de opvolger van Dzjengis Khan) op pad wordt gestuurd met een vredesaanbod aan Frederik. De Khan zit namelijk helemaal niet te wachten op oorlog in Europa: hij heeft nog twee andere fronten, in China en in Egypte.Vrede in Europa is hem dus wel wat waard, maar het is duidelijk dat niet iedereen daar baat bij heeft. Daarom loopt de missie gevaar en moet het drietal allerlei gevaren trotseren. Zal het uiteindelijk lukken om de opdracht tot een goed einde te brengen?
Het verhaal wordt aardig verteld door de scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pécau. De tocht van het drietal is goed te volgen. Om de context mee te krijgen is er wel aardig wat tekst nodig, wat soms een beetje ophoudt.
Statische tekeningen
De tekeningen zijn van Igor Kordey, een andere tekenaar dan degene die deel 12 voor zijn rekening nam (Guéra). Ik vind het geen verbetering. Kordey kan natuurlijk wel tekenen, maar vooral bij actiescènes schiet hij tekort: hij krijgt maar geen beweging in zijn tekeningen. Ze blijven statisch.Daar komt nog bij dat de inkleurder, Jean-Paul Fernandez, wel heel veel pagina's donker heeft ingekleurd. Je bent als lezer opgelucht als je eens een enkele keer een stukje blauwe lucht te zien krijgt.
De bladspiegel is ook merkwaardig. Doordat er gespeeld wordt met de breedte van de verschillende tekeningen en doordat tekstballonnen hier en daar doorlopen tot buiten de tekening, wordt op sommige pagina's de marge wel erg klein. In het midden is er soms nauwelijks wit voor de marge over. Niet fraai: het wordt het er allemaal nogal propperig van. Ik had graag wat meer 'lucht' gehad.
Het verhaal is trouwens spannend genoeg. Tussendoor wordt nog even Pape Jan genoemd, van wie ik nog nooit gehoord had. Het is een legendarische koning, die over een christelijk rijk in Azië geregeerd zou hebben. Hij bestond in verhalen, maar daarbuiten waarschijnlijk niet.
Koningin van Jeruzalem
Frederik II zou zichzelf nog uitroepen tot koning van Jeruzalem, maar zou niet erkend worden door de paus en verscheidene Frankische koningen. Maar dat was al in 1229. Het album Stupor Mundi speelt zich af in 1243. Om het verhaal kloppend te krijgen, moest ook de tijd aangepast worden. Zo is het dus niet gegaan, maar zo had het kunnen gaan. Er zijn vele mogelijke geschiedenissen en ze zullen voor deze serie en bijna onuitputtelijke bron vormen.De bespreking van deel 11 en 12 van Uur U vindt u hier.
Serie: Uur U
Deel 13: Stupor Mundi
Scenario: Fred Duval & Jean-Pierre Pécau
Tekeningen: Igor Kordey
Inkleuring: Jean-Paul Fernandez
Uitgever: Silvester
's-Hertogenbosch 2019, 64 blz. € 16,95 hardcover
veel donker ingekleurde scènes |
statische tekeningen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten