zondag 13 november 2016

Sympathy for the devil (Knipoog 54)



In een column in NRC Handelsblad van zaterdag 12 november 2016 beschrijft Arjen van Veelen over hoe hij leefde in Missouri, 'midden in Trump-country'. Hij heeft de Trumpaanhang om zich heen gezien:
Ik ben bang geweest. Ik heb gezien hoe aardig en hoe gewoon ze allemaal zijn - wat me nog banger maakte.
Ik ben empathisch geweest, maar niet empathisch genoeg: ik dacht dat ze het niet meenden. 
Hij adviseert ons om andersdenkenden en mensen in andere situatie dan wijzelf serieus te nemen:
Gaat u allen vooral halsoverkop uw bubbels uit. Ga toch shoppen bij de Lidl, geef bijles aan witte analfabeten, neem zeven verschrikkelijke PVV'ers als Facebook-vriend. Schmink uw gezicht vandaag toch maar dropzwart: kom ze vooral tegemoet.
Gaat allen uw bubbel uit: u zult verbaasd zijn dat 'ze zo aardig zijn'. U zult geschokt zijn hoe arm sommigen zijn. U zult de woede op uzelf plots snappen.
U zult ook geschokt zijn hoe rijk sommigen der bozen zijn. Maar u zult inmiddels zo empathisch zijn, dat u helemaal snapt dat zelfs de excuuslozen zich tóch verliezers mogen voelen, want ze hoorden van jongsaf dat zij, als echte Nederlanders toch recht hadden op de hoofdprijs. 
Hij eindigt zijn column met: 'Hoop intussen op het beste en bereid je voor op het ergste.'

Boven zijn column zette Van Veelen de titel 'Empathie voor de duivel', wat een beetje een vreemde titel is, omdat de anderen, de mensen buiten de bubbel, helemaal niet als 'de duivel' worden getekend.

Van Veelen zal de titel vooral gekozen hebben vanwege de knipoog naar 'Sympathy for the devil', een nummer van The Rolling Stones uit 1968.


Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van Lucifer. Mick Jagger vertelde dat hij bij het schrijven geïnspireerd werd door Baudelaire en De meester en Margarita van Boelgakov. Zie (hier).

In Nederland kwam 'Sympathy for the devil' op 20 oktober 1973 in de Top 40. Op dat moment stond 'Angie' van dezelfde groep op nummer 1. Vijf weken bleef  het nummer in de toplijst. Het kwam niet hoger dan nummer 14.

Later werd het scuccesvoller. Zo kwam het elk jaar in de Top 2000; in 2003 zelfs op nummer 14. Het zal meegeholpen hebben dat het nummer ook door andere artiesten en groepen is uitgevoerd: Brian Ferry en Guns N' Roses bijvoorbeeld.

Er is ook een film uit 1968 van Jean-Luc Godard die One plus one heette, maar de 'producer's edit' werd Sympathy for the devil  genoemd.



In ieder geval is 'Sympathy for the devil' zo bekend, dat Arjen van Veelen een knipoog ernaar kan gebruiken als aandachttrekker voor zijn column. En zie, het werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten